Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (4)

25 juli 2021

Röntgenstraling is een elektromagnetische straling met een golflengte liggend in het elektromagnetische spectrum tussen ultraviolet licht en gammastraling. Deze vorm van voor de menselijke ogen onzichtbare straling wordt ook x-straling genoemd, is genoemd naar ontdekker Wilhelm Conrad Röntgen. De golflengtebegrenzing van de straling is enigszins wisselend en hangt af van de bron en de intensiteit. Men spreekt van röntgenstraling als de golflengte van de straling tussen ongeveer 10 pm (picometer) en 10 nm (nanometer) ligt.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (4)

Deze onzichtbare straling wordt ook x-straling genoemd.

Deze band in het spectrum correspondeert met een energiehoeveelheid tussen ongeveer 1 eV (elektronvolt) en 100 keV. Behalve de straling met voornoemde golflengtes, benoemt men in het spectrum ook wel de zogeheten zachte röntgenstraling, met een golflengte tussen de 10 en 100 nm. Zachte x-stralen worden gebruikt voor het maken van röntgenfoto’s.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (4) - 4

Röntgenstraling wordt evenals ultraviolette straling door de aardatmosfeer tegengehouden, zodat de röntgenstraling van de zon ons niet zal bereiken. Röntgenstraling is een radioactieve en ioniserende straling en kan in stoffen waar hij op straalt chemische reacties veroorzaken. Als de bestraalde stof levend weefsel is, kan dit leiden tot een stralingsschade.

Onnodige blootstelling aan röntgenstraling, of enige andere vorm van ioniserende straling, dient dus vermeden te worden. In het periodiek systeem der elementen heeft het bestaande element op de locatie van atoomnummer 111 in 2004 de nieuwe benaming Röntgenium mee gekregen met het symbool Rg. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen