Filatelistische aandacht voor: William Herschel (1)

14 december 2020

De Duits/Britse astronoom, componist en muziekdocent en ontdekker van Saturnus, Frederick William Herschel (1738-1822), is geboren in Hannover in Duitsland. Als Friedrich Wilhelm Herschel vertrok hij op 19-jarige leeftijd naar Engeland. Hij startte zijn loopbaan als componist en componeerde een aantal symfonieën. In zijn nog vrije uren studeerde hij wiskunde en astronomie. De passie voor deze exacte vakken deelde hij met zijn zus Caroline Lucretia Herschel (1750-1848), die hem in het jaar 1772 volgde naar Engeland.

Filatelistische aandacht voor: William Herschel (1)

William Herschel op postzegels

Zijn zus werd eveneens een beroemd astronoom en werd zangeres en muziekdocente in Bath. Al op jonge leeftijd interesseerde William zich voor muziek, wiskunde en talen. In 1756 vertrok William door de maatschappelijke omstandigheden in Hannover en de wijde omgeving en de dreigende bezetting door Franse troepen, naar Engeland. Zijn broer Jacob reisde mee naar Londen en vonden zij in meerdere steden werk in de muziek.

Filatelistische aandacht voor: William Herschel (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: William Herschel (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: William Herschel (1) - 4

In 1766 trok hij naar Bath, in die tijd het centrum van het Engelse culturele leven. Zijn broer Jacob reisde met hem mee. Hij ontwikkelde zich als een persoon met een hoog aanzien in de muziek- en concertwereld in Bath en schreef een aanzienlijke hoeveelheid composities. In het begin van de 70-er jaren van de 18e eeuw kwam zijn belangstelling voor de astronomie op gang en door een studie in het ontwerpen, bouwen en verkopen van astronomische instrumenten werd hij ook een succesvol zakenman in de wereld van de astronomie.

The Herschel Museum of Astronomy, 19 New King Street, GB-Bath, BA1 2BL, www.williamherschel.org.uk,
www.herschelmuseum.org.uk. (Wordt vervolgd).