Filatelistische aandacht voor: William Herschel (2)

15 december 2020

Zijn astronomische observaties voerde hij uit met de toen beschikbare uitvoeringen, typen en kwaliteiten aan verrekijkers en spiegeltelescopen. Voor hem waren deze instrumenten van onvoldoende kwaliteit. Hij ging snel zelf spiegeltelescopen ontwerpen en compleet bouwen. In het jaar 1772 trok zijn zus Caroline bij hem in en hielp hem mee om zijn handel in astronomische kijkers tot een succes te brengen.

Filatelistische aandacht voor: William Herschel (2)

William Herschel op postzegels

Ook werd zijn broer Alexander als instrumentmaker ingeschakeld om de grotere kijkers mee te bouwen. Hun zelfgebouwde spiegeltelescopen werden steeds groter en de lenzen in het optische systeem van de kijker gaven telkens meer details weer. Bijna alle ruimten in hun huis waren flink gevuld met materialen voor de productie.

Filatelistische aandacht voor: William Herschel (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: William Herschel (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: William Herschel (2) - 4

Zij vonden in 1779 ruimere woon- en verblijfruimten op het adres 5 Rivers Street in Bath. Deze nieuwe locatie bleek echter na een poosje volledig ongeschikt te zijn voor de observaties en bovendien was er geen tuin, waardoor hij de straat op moest voor zijn waarnemingen. Ze gingen terug naar het oude adres in de New King Street. Daar ontdekte William Herschel op de 13e maart 1781 een planeet, die vanaf dat moment Uranus genoemd wordt.

In datzelfde jaar kreeg William Herschel internationale faam door die ontdekking van Uranus, de zevende planeet van de zon. In verhandeling over de nieuwe planeet beschreef hij ons bestaan als deel van een groter universum als het bekende zonnestelsel van toen. In 1782 verhuisden William en Caroline naar de plaats Datchet en kort erna betrokken zij een nieuw gebouwde locatie onder de naam Observatory House in Slough in Berkshire. Het gebouw werd speciaal in opdracht van Herschel gebouwd. (Wordt vervolgd).