Financiële spelregels bij de aankoop-verkoop van kunst

1 oktober 2019

Het op een officiële wijze aankopen, verkopen en verhuren van kunst en de andere zakelijke transacties zijn onderhevig aan wettelijke financiële regels. Zelfs bij een groot aantal activiteiten rondom de kunst in het algemeen komen meerdere regels in de vorm van wettelijke belastingen op het lijstje van aandachtspunten bij het organiseren van bijvoorbeeld een beurs, een tentoonstelling of een dergelijke manifestatie.

Financiële spelregels bij de aankoop-verkoop van kunst

De kunstenaar, kunsthandelaars en -galerijen

De regels en “valkuilen” in de belastingswetgeving rondom de btw-belastingplicht waarmee kunstenaars, kunstmakelaars en -handelaars en kunstgalerijen rekening moeten houden bij het verhandelen van kunst zijn gedetailleerd weergegeven in onderstaande publicatie. Dit boek behandelt het btw-statuut van de kunstenaar en zijn relatie tot tussenpersonen en kopers van zijn kunstwerken.

De auteurs geven een complete analyse over de btw bij aankoop en verkoop van kunst en formuleren praktisch bruikbare antwoorden op vragen als: “Hoe is de btw-regeling bij de exploitant van een kunstgalerij?”, “Is er btw op de verhuur van kunst?”, “Wanneer kan kunst verkocht worden met het lage tarief van btw?” en “Wanneer is er een vrijstelling voor de prestaties van uitvoerende artiesten?” en vele andere vragen. Behandeld worden tevens onderwerpen als nalatenschap, margeregeling, volgrecht en vrijstellingen. Een nuttige en onmisbare informatiebron voor kunstenaars.

ISBN 978-90-466-0983-5, “De kunstenaar, kunsthandelaars en -galerijen”, Stefan Ruysschaert en Véronique De Vulder, Maklu Uitgevers, 2019, 130 pagina’s.


Gerelateerde artikelen