Fotocollecties van beroemde fotografen

16 augustus 2017

Ingegeven door de periode van twintig jaar verzamelen van foto’s door het museum J. Paul Getty Museum, werd de expositie “Photographers of Genius at the Getty” georganiseerd. Auteur en conservator van de afdeling fotografie van het Getty Museum, Weston Naef, zette de spotlights op het werk van 38 invloedrijke internationaal opererende fotografen. Hij koos de foto’s voor de expositie uit de omvangrijke collectie en stelde een prachtig vormgegeven catalogus samen. Foto’s van Hippolyte Bayard tot Diane Arbus, pioniers van de vroege fotografie, tonen beelden uit ruim een eeuw fotografie.

Fotocollecties van beroemde fotografen

Photographers of Genius at the Getty

Uit de periode van de vroege fotografie vanaf 1840 tot en met de moderne beelden uit de zestiger jaren van de vorige eeuw zijn de foto’s van vele beroemde fotografen vertegenwoordigd. Elke fotograaf heeft de beelden uit het dagelijkse leven of foto’s van sporten, modellen, poserende en werkende mensen, spelen en stillevens op een geheel eigen wijze vastgelegd op de gevoelige plaat. Van de deelnemende fotografen zijn telkens drie foto’s afgebeeld. Voor fotografen en liefhebbers van de kunst van fotografie geeft de catalogus een bijzonder beeld van de kwaliteiten van fotografen, de verschillende stijlen en de creatieve resultaten in de te bewonderen foto’s.

Na de inleidende en achtergrondartikelen geeft de auteur van elke fotograaf een duidelijke biografie en bespreekt de opgenomen en geëxposeerde foto’s. De catalogus bevat onder andere foto’s van Nadar, Carleton Watkins, Julia Margaret Cameron, Lewis Hine, Eadweard J. Muybridge, Paul Strand, Alfred Stieglitz, Man Ray, Brassaï, Edward Weston, Thomas Eakins, Henri Cartier-Bresson, Walker Evans, Weegee en drie stereofoto’s uit 1856 van de Langenheim Brothers.

ISBN 0 89236 749 0, “Photographers of Genius at the Getty”, Weston Naef, Getty Publications, 2004, 176 pagina’s.

The J. Paul Getty Museum, 1200 Getty Center Drive, Los Angeles, California 90049-1687, www.getty.edu.


Gerelateerde artikelen