De onzichtbare schatten uit 100 jaar filmtechniek

13 augustus 2017

In het prachtig verzorgde Duitse boek “Unsichtbare Schätze der Kinotechnik” laten de samenstellers van het boek, tezamen met medewerkers van het Filmmuseum Postdam, de lezers op ruime schaal genieten van de apparaten uit 100 jaar geschiedenis van de filmtechniek.

De onzichtbare schatten uit 100 jaar filmtechniek

Unsichtbare Schätze der Kinotechnik: kinematographische Apparate aus 100 Jahren

Onder leiding van Christian Ilgner is een zeer waardevol tweetalig (Duits en Engels) fotografisch document ontstaan met uitstekende beschrijvingen van vele apparaten, systemen en filmtechnieken uit de geschiedenis van de filmindustrie. Tevens is de waardevolle collectie van het filmmuseum in Potsdam beschreven.

Praxinoskoop
In een chronologische volgorde krijgt de lezer een beeld van de boeiende opbouw van de beeldtechnieken. Op diverse fronten in Europa werden telkens nieuwe ontwikkelingen aan het spel met bewegende beelden toegevoegd. Daarin speelt al in de 18e eeuw de toverlantaarn een belangrijke rol. De activiteiten van meerdere personen worden beschreven, zoals die van fotograaf Emile Reynaud, fotograaf Max Skladanowsky en die van de uitvinder Thomas Alva Edison.

De onzichtbare schatten uit 100 jaar filmtechniek - 2 De onzichtbare schatten uit 100 jaar filmtechniek - 3 De onzichtbare schatten uit 100 jaar filmtechniek - 4

Na deze introductie van het ontstaan van bewegende beelden wordt de lezer meegenomen naar de wereld van de eerste filmcamera’s en ziet het gebruik ervan in de praktijk. Ook het werken in de studio en het gebruik van trucages is op een duidelijke wijze beschreven. Tenslotte bevat het boek voorbeelden van succesvol uitgevoerde restauraties en een kleurrijke beschrijving van vele kleine en forse filmprojectoren.
Dit document mag zeker niet ontbreken in de verzameling van de filmliefhebber.

ISBN 3 932529 30 8, “Unsichtbare Schätze der Kinotechnik: kinematographische Apparate aus 100 Jahren”, Christian Ilgner (red.), Parthas Verlag, 2001, 223 pagina’s.


Gerelateerde artikelen