Geometrische toepassingen in kunst, natuur en techniek (1)

13 augustus 2021

Het studie- en referentieboek “Geometrie en haar toepassingen in Kunst, Natuur en Techniek” is geschreven voor docenten, studenten en personen die geïnteresseerd zijn in geometrische relaties, van relatief eenvoudige problemen van vlakke meetkunde tot gecompliceerde situaties in de ruimtelijke meetkunde en geeft de meest prachtige voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van ons werk en samenleving.

Geometrische toepassingen  in kunst, natuur en techniek (1)

Geometrie und ihre Anwendungen in Kunst, Natur und Technik

In relatie tot de meest voorkomende geometrische vormen en modellen staan de vele toepassingen en vergelijkingen uit diverse disciplines, zoals de fysica, biologie, techniek, astronomie, geografie, fotografie en kunstgeschiedenis en zelfs die van muziek in de belangstelling van de auteur van dit zeer informatieve en zeker zeer leerzame fascinerende boek.

De auteur zet honderden voorbeelden uit de praktijk naast de belangrijkste begrippen uit de geometrie, zoals de normale en de centrale projectie, de buigingen van krommen en vlakken, de geometrie van bewegingen en zelfs de geometrie van niet-euclidische ruimten. Het idee van een ruimtelijke voorstelling heeft altijd prioriteit.

Geometrische toepassingen  in kunst, natuur en techniek (1) - 2
Voorbeeld van een periodiek vlak patroon; afbeelding uit het boek van Georg Glaeser.

Het boek kan dus ook gelezen worden door mensen zonder enige speciale wiskundige opleiding. De 3e editie van dit voortreffelijk wiskundige werk is ten opzichte van een eerdere druk uitgebreid met ruim 60 pagina's en bevat tal van nieuwe applicaties met hoogwaardige illustraties. Duidelijke foto’s, figuren en tekeningen van de voorbeelden en de begrijpelijke uitwerkingen maken het gebruik van dit gebonden boek ook mogelijk voor personen, die geen of slechts weinig specifieke kennis hebben van wiskunde. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-642-41851-8, “Geometrie und ihre Anwendungen in Kunst, Natur und Technik”, Georg Glaeser, Springer-Verlag, 2014, 3e druk, 508 pagina’s.


Gerelateerde artikelen