Geschiedenis van de geodesie en optische meetinstrumenten

21 december 2017

Geodesie, landmeetkunde en optische navigatie hebben als wetenschap en activiteiten met optische meettechnieken door het toepassen van optische apparaten veel gemeen. Het gebruik van optische meettechnieken voor landmeting en nautische navigatie is al vele eeuwen bekend. Vanaf de eenvoudige Jakobsstaf of graadstok tot en met hypermoderne computer- en lasergestuurde apparatuur voor landmetingen of betrouwbare locatiebepalingen worden optische instrumenten gebruikt.

Geschiedenis van de geodesie en optische meetinstrumenten

Stichting De Hollandse Cirkel

De deelnemers binnen de Stichting De Hollandse Cirkel hebben als doel het bevorderen van de belangstelling voor het historische verleden van de geodesie en het bijbehorende landmeetkundige instrumentarium. De stichting bereikt haar doel door het onderhouden van een uitgebreide website, het verzorgen van publicaties en het organiseren van bijeenkomsten. De stichting De Hollandse cirkel is op 16 juni 1998 opgericht.

Geschiedenis van de geodesie en optische meetinstrumenten - 2 Geschiedenis van de geodesie en optische meetinstrumenten - 3 Geschiedenis van de geodesie en optische meetinstrumenten - 4
Voorbeelden voor het opbouwen van een leerzame en fascinerende thematische postzegelcollectie.

De naam van de stichting is ontleend aan een hoekmeetinstrument dat werd ontworpen en vervaardigd door de Hollandse landmeter Jan P. Dou (1573 - 1635). De Leidse Jan Pieterszoon Dou was een wiskundige en een bekend landmeter en schreef meerdere studie- en referentieboeken over landmeten en geometrie. Rond 1610 construeerde hij zijn Hollandse cirkel, ook wel de Cirkel van Dou genoemd.

Het is een precisie optisch instrument met een diameter tussen 20 en 30 cm en is voorzien van een graadverdeling, vizieren en een kompas. Het meetinstrument kan zowel horizontaal en verticaal worden gebruikt. De stichting geeft het tijdschrift “De Hollandse Cirkel” uit, dat 4x per jaar verschijnt. Jaarlijks organiseert de stichting een dag met lezingen en andere activiteiten. Kijk voor informatie op de website www.hollandsecirkel.nl. De geschiedenis van de ontwikkeling van optische instrumenten voor landmetingen en navigatie wordt op een boeiende wijze in beeld gebracht op postzegels.


Gerelateerde artikelen