Optisch bedrog als bron van inspiratie voor camouflages

12 januari 2018

Het onzichtbaar maken van oorlogschepen tegen aanvallen door de vijand heeft in de periode van de eerste wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld bij het beschermen van de vloot. Natuurlijk wisten kapiteins van de schepen dat een totale onzichtbaarheid niet mogelijk was. Er werd gezocht naar een methode om de vijand te water visueel te bedriegen. En dat lukte dankzij een vinding van de Britse luitenant-commandant Norman Wilkinson.

Optisch bedrog als bron van inspiratie voor camouflages

Dazzle Ships

Hij bedacht een unieke verfmethode. Britse en Amerikaanse schepen werden van voor- tot achtersteven geverfd in bonte kleuren en rare patronen. Zelfs de schoornstenen, kanonnen, masten en reddingsboten werden ook geverfd in deze heftige voor alle vijanden verblindende en verwarrende patronen. De verbazingwekkende en fascinerende visuele patronen en felle kleuren zorgden bij waarnemingen vanuit duikboten voor verwarring over snelheid en vaarrichting van schepen.

Optisch bedrog als bron van inspiratie voor camouflages - 2 Optisch bedrog als bron van inspiratie voor camouflages - 3

Aan het einde van de oorlog waren er meer dan 3000 schepen op deze wijze voorzien van betoverende ontwerpen. Auteur Chris Barton en ontwerper Victo Ngai brengen op boeiende wijze de gedachtenvorming, de experimenten, het uitwerken van resultaten en het ontstaan van deze spectaculaire beeldtechniek van camouflage met een zeer praktische waarde. Alle stappen van het vormingsproces zijn op fascinerende wijze toegelicht.

ISBN 978-1-5124-1014-3, “Dazzle Ships”, Chris Barton en Victo Ngai, Millbrook Press, 2017, 36 pagina’s.