Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (1)

27 februari 2023

Met het gesproken bericht “Hallo! Hallo! hier een radio-uitzending uit het Berlijnse zendstation in het Vox-gebouw op een golflengte van 400 m”. Met deze woorden ging op 29 oktober 1923, midden in een periode van een hyperinflatie, het eerste Duitse radiostation in bedrijf. Die bijzondere dag wordt beschouwd als de geboorte van de omroep in Duitsland.

Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (1)

Auf Empfang!

Wat toen begon met niet één betalende luisteraar, ontwikkelde zich in de loop van de 20e eeuw samen met de televisie tot massamedia van radio en televisie. Tot en met 12 november 2023 kan de grote speciale tentoonstelling “Auf Empfang!” in het TECHNOSEUM in Mannheim ook een tweede mediajubileum vieren, namelijk de start van de eerste reguliere televisie-uitzending op 25 december 1952, na het met succes afsluiten van piloottelevisie-uitzendingen.

De stevig gevulde tentoonstellingscatalogus vertelt de geschiedenis van radio en televisie. Het gaat ook om de techniek in de loop van de tijd, over de programma-geschiedenis en de opvallende veranderingen in het luisteren naar radio en het televisiekijken. Slechts een klik op de knop, een veeg over het scherm - bijna onbeperkt nieuws, films en podcasts zijn tegenwoordig beschikbaar.

Het is moeilijk te geloven dat het niet altijd zo was. maar pas in de 20e eeuw verscheen een medium op het scherm dat de snelheid van de telegraaf combineerde met een massale verspreiding van kranten, namelijk de start van een reguliere programmering van het eerste Duitse radiostation, dat later Funk-Stunde AG werd. Velen zien dit nu als de geboorte van publieke omroep in Duitsland. Een van de voorwaarden voor de triomf van de omroep was de ontdekking en het gebruik van elektromagnetische golven. (Wordt vervolgd).

Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (1) - 2

ISBN 978-3-8062-4543-1, “Auf Empfang!”, Eva Gramlich en Sarah Pister, wbg Theiss, 2022, 276 pagina’s, € 29.

TECHNOSEUM, Museumsstraβe 1, D-68165 Mannheim, www.technoseum.de.


Gerelateerde artikelen