Met educatieve publicaties leren jeugdigen effectiever

11 februari 2023

De omvangrijke OF-Boekencollecties bevatten grote aantallen rijk geïllustreerde publicaties, die speciaal zijn ontwikkeld en geproduceerd voor gebruik door jongeren om op een actieve wijze bezig te zijn om over het betreffende onderwerp alles te weten te komen. Meerdere uitgeverijen gaven vooral in het verleden veel van deze publicaties uit.

Met educatieve publicaties leren jeugdigen effectiever

Camera loopt … Actie

Regelmatig zullen wij in Optische Fenomenen onze lezers laten kennismaken met verschillende zelfontdekboeken en experimenteerboxen met de bijbehorende handleidingen. Ter gelegenheid van 100 jaar film verscheen in de serie Kaleidoskoop bij Lannoo het doeboek “Camera loopt … Actie!!!” De serie boeken bevatten veel informatie en wetenswaardigheden over de onderwerpen, maar zijn ook bedoeld om er actief mee bezig te zijn.

In het boek over 100 jaar film maken jonge lezers kennis met een reeks uitvindingen en technische snufjes; van de verschoven plaatjes van de toverlantaarn tot de speciale effecten van de griezelfilms. Je loopt alshetware door de coulissen van een filmstudio en bekijkt een echt strookje cellulosefilm. De lezer kan spelen met het silhouet van Nosferatu de Vampier.

De publicatie bevat meerdere uitklappagina’s, transparante pagina’s, zelfs een ingeplakt miniboekje met filmbeelden uit films van Charlie Chaplin en een panoramabeeld uit een studie in Hollywood. Je verlaat al bladerend een klein bioscoopzaaltje voor het bijwonen van een filmprojectie op breedbeeldscherm in de open lucht en kan je Superman via het omslaan van een transparant blad, laten zweven boven wolkenkrabbers. Een unieke mogelijkheid om alles te weten te komen over de revolutionaire ontwikkeling van de filmindustrie.

ISBN 978-90-246-0239-1, “Camera loopt … Actie!!!”, Marion Challier en Lou Jeunet, Uitgeverij Bosch & Keuning, 1995, 46 pagina’s en stickers.