Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (2)

28 februari 2023

De Italiaan Guglielmo Marconi (1874-1937) ontwikkelde het eerste daadwerkelijk verhandelbare radiosysteem. Verbeterde zenders en de uitvinding van de elektronenbuis bevorderden de ontwikkeling. Vanaf november 1954 ontwierpen de ARD-omroepen samen de televisieprogramma's. Het was beperkt tot een paar uur en werd meestal live uitgezonden.

Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (2)

Auf Empfang!

De televisie ontwikkelde zich langzaam tot een industrie, de televisie verhuisde naar de huiskamer, het nieuwe medium gaf snel vorm aan gewoontes en dagelijkse routines. In 1963 startte de tweede Duitse televisie. Omdat televisie steeds populairder werd, moesten de radioproducenten opnieuw nadenken. Eind jaren 50 kwamen er goedkope transistorradio's op de markt, en de jonge doelgroep werd interessant.

De tentoonstelling bouwt voort op twee grote historische collecties aan objecten die in 2014 door het museum zijn verworven en nu voor het eerst worden gepresenteerd. Bezoekers maken onder andere kennis met nagebouwde historische apparaten en instrumenten en interactieve locaties.

Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (2) - 2 Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (2) - 3 Geschiedenis van radio en televisie in beeld gebracht (2) - 4
Voorbeelden voor liefhebbers van de geschiedenis in de ontwikkelingen van radio en televisie.

In een groot aantal essays bespreken deskundigen op boeiende wijze historische ontwikkelingen en de grote betekenis van de massamedia en de bijbehorende deelgebieden in apparatuur voor consumenten en voor professionele toepassingen. Voor scholen en opleidingsinstituten zijn er verschillende leer- en studieprogramma’s beschikbaar. Ook zijn er voorstellingen voor bezoekers georganiseerd. Bij de expositie is een zeer mooie catalogus beschikbaar met afbeeldingen van alle expostukken.

ISBN 978-3-8062-4543-1, “Auf Empfang!”, Eva Gramlich en Sarah Pister, wbg Theiss, 2022, 276 pagina’s, € 29.

TECHNOSEUM, Museumsstraβe 1, D-68165 Mannheim, www.technoseum.de.


Gerelateerde artikelen