Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50c)

17 maart 2023

Wie een beetje visueel gevoelig is, zal de charme van deze magische, doorschijnende vergankelijkheid voelen als het geluk dat hij heeft bij een presentatie van oude handgeschilderde lantaarnplaatjes. Als ze bovendien met een origineel apparaat worden geprojecteerd, dus niet met elektrische verlichting, maar met een van de toen bekende lichtbronnen, wordt hun charme vele malen versterkt door technisch “onvoldoende” projecties van beelden die een beetje flikkeren, waardoor ze nog meer obscure charme en fantastische vitaliteit krijgen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50c)

Laterna Magica en optisch speelgoed

Want de lantaarnplaatjes leven niet alleen van de spanning van hun beperkte technische mogelijkheden enerzijds, en de zorgvuldige artistieke vormgeving anderzijds. Juist omdat hun productie zoveel tijd en moeite vergde, werd het bijzonder belangrijk gevonden om de sfeer perfect vast te leggen, om expressiemogelijkheden volledig te benutten. Speur op internet naar de aankondigingen van projecties en presentaties van het visueel wonder van laterna magica. In Nederland zijn er verschillende musea met collecties optisch speelgoed.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50c) - 4
Een blik in de catalogus en twee voorbeelden van veilingbrochures van Veilinghuis “Auction Team Breker” te Keulen; info via www.Breker.com.

ISBN 3-87405-167-6, “Laterna Magica - Zauberwelt und Faszination des optischen Spielzeugs”, Ernst Hrabalek, Keysersche Verlagsbuchhandlung, 1985, 175 pagina’s.