Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50b)

16 maart 2023

De fel brandende petroleumlamp staat onder de schoorsteen en wordt heen en weer bewogen voor de concave spiegel totdat de lichtcirkel het helderst lijkt te schijnen. Door de lens langzaam in en uit te draaien wordt het ingezette glasbeeld duidelijk geprojecteerd. Nat canvas of overtrekcanvas wordt gebruikt om transparante afbeeldingen te maken. Andere lichtbronnen in de begintijd waren olielampen en kaarslicht.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50b)

Laterna Magica en optisch speelgoed

Met de steun van bereidwillige verzamelaars en van eigenaren van musea over de hele wereld is de auteur erin geslaagd voorbeelden van de belangrijkste modellen uit Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, maar ook uit Engeland en Amerika in een chronologische typologie te ordenen en bijbehorende fabrikanten, handelsbedrijven en merken op te sporen.

Voor het eerst krijgt de verzamelaar en bewonderaar een handboek met precieze technische weetjes over de bijna verloren werelden van de “Laterna Magica” in handen. Met een beetje geluk is het vandaag de dag nog steeds mogelijk om deze 19e eeuwse speelgoedprojectoren op te sporen op rommelmarkten of bij de veilinghuizen. Aanbevolen is het veilinghuis Breker in Keulen. Ter voorbereiding voor het meedoen aan veilingen is ook de geschatte (gedateerde) prijsinformatie in het boek te vinden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50b) - 4
Inspiratiebronnen voor liefhebbers van optisch speelgoed en het visuele spel met anamorfosen.

Afhankelijk van de zeldzaamheid en staat van de aangeboden toverlantaarns moet rekening gehouden worden met biedingprijzen tussen de 100 en 30.000 Euro. Ieder van ons had tijdens de kindertijd en adolescentie een of meer voorkeuren voor bepaalde soorten en typen speelgoed. Het mysterieuze proces van projectie, ontstaan uit beeld, licht en transparantie, waardoor de grens tussen schijn en werkelijkheid vervaagt, voedde meer dan mijn verbeelding. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-87405-167-6, “Laterna Magica - Zauberwelt und Faszination des optischen Spielzeugs”, Ernst Hrabalek, Keysersche Verlagsbuchhandlung, 1985, 175 pagina’s.