Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50a)

15 maart 2023

De toverlantaarn werd al in de 17e eeuw uitgevonden en beschreven door geleerde Christiaan Huygens. Na deze vondst veroverde dit beeldfenomeen snel de wereld. Eerst werden de glasplaten met de hand geschilderd. In de 19e eeuw werden de platen volledig vervaardigd door een fotografisch proces. De toverlantaarn werd zowel gebruikt voor amusement als “ter leering”.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (50a)

Laterna Magica en optisch speelgoed

In het tweede gedeelte van de 19e eeuw lag de bloeitijd voor de fabricage en het gebruik van de toverlantaarn, ook wel in die tijd de laterna magica genoemd. Het informatieve en plaatjesboek Laterna Magica van Ernst Hrabalek is gewijd aan het speciale onderwerp, de toverlantaarn als optisch speelgoed. De auteur, een ervaren verzamelaar van deze eerste eenvoudige projectietoestellen, laat ons kennismaken in de fascinatie die ze meer dan een halve eeuw lang hadden voor kinderen, die met huivering, gelach en verbazing naar een andere wereld vol nieuwe sensaties keken.

Riddergevechten, zonsopgangen, clowns en kleurrijke beelden uit exotische landen anticipeerden op wat de film pas na 1900 in gang zette. De volwassenen presenteerden de beeldverhalen niet alleen voor puur amusement, speelse opvoeding en overdracht van instructies vonden zeker plaats. De “kleine toverlantaarn” moet in een volledig donkere kamer worden geplaatst. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-87405-167-6, “Laterna Magica - Zauberwelt und Faszination des optischen Spielzeugs”, Ernst Hrabalek, Keysersche Verlagsbuchhandlung, 1985, 175 pagina’s.