Goethes kleurenleer vormt basis voor kleurexperiment (1)

10 maart 2023

In de inleiding van het super mooi studie- en referentieboek “experience COLOUR” geeft samensteller en tevens auteur Troy Vine een beeld van het tot stand komen van deze voortreffelijke publicatie over het visuele fenomeen van kleur. In 2010 bezocht hij het Goetheanum in Dornach in Zwitserland om een tentoonstelling te bezoeken, die daar was ingericht ter herdenking van de 200e verjaardag van publicatie van Goethes Farbenlehre in 1810.

Goethes kleurenleer vormt basis voor kleurexperiment (1)

experience COLOUR

In het baanbrekende leerboek van Goethe vindt de lezer en gebruiker een overvloed aan kleurfenomenen en benaderingen van het fenomeen kleur, die daarin op een speciale wijze zijn beschreven en bewezen worden. De inhoud van de jubileumexpositie was er op gericht om de beschreven kleurfenomenen na te bootsen en bezoekers aan te zetten om erover na te denken.

Het Goetheanum is een uniek ontworpen en monumentaal bouwwerk voor theater, conferenties, evenementen en exposities, is ontworpen door Rudolf Steiner en is gebouwd in de Zwitserse plaats Dornach vlak bij Bazel. De naamgeving is een eerbetoon aan het baanbrekende werk op het gebied van kleurenleer door de dichter en natuurwetenschapper Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).

Het is het internationale centrum voor de antroposofie, waar regelmatig cursussen en conferenties op dit gebied plaatsvinden. Een paar maanden later reisde de bekronende tentoonstelling naar een expositieruimte in de Humboldt-universiteit in Berlijn, met auteur Troy Vine in zijn kielzog.

Op de conferentie eromheen was hij gefascineerd door de inhoud van vele voordrachten van filosofen en wetenschapshistorici die de magische resultaten uit kleuronderzoeken door Newton en Goethe daarin bespraken. Toen besefte hij de discipline gevonden te hebben waarin hij zich thuis ging voelen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-912804-14-6, “experience COLOUR”, Troy Vine, Ruskin Mill Land Trust Publishing, 2018, 273 pagina’s.


Gerelateerde artikelen