Ondergang en opkomst van de bioscopen in Oostenrijk (2)

19 februari 2023

Tot eind jaren vijftig profiteerden bioscopen, als enige medium voor bewegende beelden, van het economische herstel van de Tweede Republiek. Daarna was het voornamelijk de televisie die zorgde voor een dramatische daling van het aantal kijkers. Het aantal locaties waar de bioscoopfilm draaide daalde van ruim 1200 naar bijna 150.

Ondergang en opkomst van de bioscopen in Oostenrijk (2)

Kinoboom, Kinosterben, Kinorenaissance

Gelukkig is er sinds meerdere jaren een renaissance binnen de bioscoopwereld waar te nemen. Aan de hand van niet eerder gepubliceerd materiaal traceert auteur Klaus Vögl deze ontwikkelingen en brengt zo een stukje Oostenrijkse cultuurgeschiedenis in beeld. In de informatieve inleiding van dit boek geeft de auteur een compact beeld van de inhoud van een eerder door de auteur geschreven document over de geschiedenis van de bioscoopwereld in Oostenrijk en wel in de periode 1938-1945.

Uitgebreid en met enige terughoudendheid beschrijft hij daarin de bijna totale vernietiging van gebouwen en projectie-apparatuur binnen de bioscoopwereld. Direct na de oorlog is het opbouwen van filmzalen en installeren van projectie-apparatuur voornamelijk in handen van de bezetters van Oostenrijk. Ook onderwerpen als de kaartjes voor de film, de toegangsprijzen, programma’s en programmering zijn uitgebreid besproken. Aandacht voor het juridisch en technisch kader van de cinema en het functioneren ervan in de loop van de tijd is uitgewerkt en te lezen in verschillende hoofdstukken.

Ondergang en opkomst van de bioscopen in Oostenrijk (2) - 2
De geschiedenis van de film wordt regelmatig op frankeer geldige postzegels vastgelegd.

Het referentieboek bevat een veelheid aan onderwerpen, die in het algemeen in klusters van gelijke achtergrond zijn samengevat. Onderwerpen als consessies, verhuur van films, het gebruik van media voor het maken van reclame voor bioscoopbezoek, de programmering voor politieke doeleinden, het drankje en hapje tijdens pauzes, het opleiden van personeel voor filmtheaters en bioscopen, de digitalisering en de keuze van het tonen van onderwerpen op het witte doek. Een bron van inspiratie.

ISBN 978-3-205-21517-2, “Kinoboom, Kinosterben, Kinorenaissance”, Klaus Christian Vögl, Böhlau Verlag, 2023, 331 pagina’s, € 49.


Gerelateerde artikelen