De ontwikkelingen van film en bioscoop in Stiermarken (2)

17 december 2022

Ook de cinematografische erfenis van de Stiermarkse smalfilmamateurs, de productie van de Eumig-filmprojectoren in Fürstenfeld, het Stiermarkse underground film maken, de productie van werk van filmamateurs in en uit Stiermarken en de grote commerciële successen van Stiermarkse filmmakers komen aan bod en kunnen bij de gedetailleerde rondgang worden beoordeeld.

De ontwikkelingen van film en bioscoop in Stiermarken (2)

Film und Kino in der Steiermark

De focus ligt daarbij zowel op de filmische beelden als op mensen en plaatsen tegen de achtergrond van de hedendaagse stand van zaken en geschiedenis van de media. Foto's en affiches, scenario's en filmschetsen, professionele apparatuur en hobby-apparaten voor de productie van commerciële films en amateurfilms en historische bioscoopinrichtingen maken het bekende, onbekende en soms vergeten beeld zichtbaar.

De catalogus presenteert nagenoeg alle wetenswaardigheden, gebeurtenissen en feiten over de film voor en achter de camera en laat de lezers kennismaken met Stiermarken als populair filmdecor en bespreekt ook de politieke invloed op filmproductie en het vertonen van films in de openbare bioscopen in de periode van het Oostenrijkse autoritaire systeem.

Slechts negen maanden later dan de eerste vertoning in Parijs zijn de eerste sporen in Oostenrijk opgedoken. De catalogus is eigenlijk een representant van een boeiende geschiedenis van film en bioscoop en is bijna verplichte lees- en leerstof geworden voor het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en voor multimedia studenten. Uniek zijn de chronologische overzichten met informatie over gebeurtenissen in bepaalde jaren. Een leerzame en fascinerende publicatie voor alle filmliefhebbers.

ISBN 978-3-903179-51-6, “Film und Kino in der Steiermark”, Maria Froihofer, Karl Wratschko en Bettina Habsburg-Lothringen, Museum für Geschichte, Universalmuseum Joanneum, 2022, 144 pagina’s, € 20.

De ontwikkelingen van film en bioscoop in Stiermarken (2) - 2
Filmposter “Heksen”, een film van Alpenfilm Austria uit 1949; een illustratie uit de catalogus Film und Kino in der Steiermark.

Museum für Geschichte, Universalmuseum Joanneum, Sackstraβe 16, A-8010 Graz, www.museumfürgeschichte.at.


Gerelateerde artikelen