De ontwikkelingen van film en bioscoop in Stiermarken (1)

16 december 2022

De zeer waardevolle publicatie “Film und Kino in der Steiermark” verscheen als een begeleidende catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Museum voor de Geschiedenis in het Oostenrijkse Graz. De tentoonstelling over de geschiedenis van de filmproductie en -industrie en het complete bioscoopgebeuren is te bezoeken tot en met 8 januari 2023.

De ontwikkelingen van film en bioscoop in Stiermarken (1)

Film und Kino in der Steiermark

Stiermarken is een van de negen deelstaten van de Republiek Oostenrijk. De hoofdstad is Graz. Van de eerste filmvertoningen aan het einde van de 19e eeuw tot de grote commerciële successen van Stiermarkse filmmakers en 125 jaar film- en bioscoopgeschiedenis, tot en met de activiteiten van de afgelopen jaren in de 21e eeuw zijn in deze groot opgezette tentoonstelling te zien en te beleven.

Beginnend met de eerste filmvertoningen, direct na de officiële eerste filmvertoning voor een betalend publiek door gebroeders Lumière in 1895 in Parijs, werden ook in dit deel van Oostenrijk activiteiten gestart met reizende filmvoorstellingen en waren ook de eerste vaste bioscopen in aanbouw. Aandacht in de tentoonstelling is er eveneens voor het produceren van films in de deelstaat Stiermarken vanaf de jaren rond 1910, voor film en bioscoop in tijden van politieke controle, de “gouden jaren” van de bioscoop in de naoorlogse periode en voor de filmstad “Thaliwood”. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-903179-51-6, “Film und Kino in der Steiermark”, Maria Froihofer, Karl Wratschko en Bettina Habsburg-Lothringen, Museum für Geschichte, Universalmuseum Joanneum, 2022, 144 pagina’s, € 20.

Museum für Geschichte, Universalmuseum Joanneum, Sackstraβe 16, A-8010 Graz, www.museumfürgeschichte.at.


Gerelateerde artikelen