Geschiedenis van traditionele kleuren, pigmenten & verven (2)

13 maart 2019

Zelfs in het huidige digitale tijdperk speelt kennis over pigmenten, verven en resultaten van kleurenstudies een belangrijke rol voor een efficiënt en verantwoord gebruik van kleur in alle details van kunst, cultuur en maatschappij. Auteur en kleurenexpert Patrick Baty brengt op intense wijze voorbeelden van de praktisch beschikbare pigmenten, belicht kleursystemen en kleurenstandaarden uit historische tijden en uit de huidige moderne werelden en toont aan de hand van talrijke afbeeldingen, hoe modetrends en smaak de kleurbeleving hebben gewijzigd.

Geschiedenis van traditionele kleuren, pigmenten & verven (2)

Die Natur der Farben

Die ontwikkelingen toont het boek door vele recent gemaakte foto’s van interieurs uit de 1660-er jaren tot en met de 1960-er jaren. Tegenwoordig winnen verven in traditionele kleuren bij binnen- en zelfs in buiteninrichtingen terrein. Zo staan de pigmenten en strijk- en spuitbare verven centraal in dit machtig mooie boek voor alle verffabrikanten, ontwerpers van kleurgebruik en voor docenten en studenten op kunsthogescholen en -opleidingen.

De geschiedenis van traditionele verven en pigmenten is gedetailleerd beschreven in vier op elkaar aansluitende hoofdstukken. Diverse afbeeldingen tonen arbeidsomstandigheden van het bewerken en verwerken van grondstoffen voor verven. Interessant is de aangegeven relatie tussen verschillende klank- en kleursystemen.

Geschiedenis van traditionele kleuren, pigmenten & verven (2) - 2 Geschiedenis van traditionele kleuren, pigmenten & verven (2) - 3 Geschiedenis van traditionele kleuren, pigmenten & verven (2) - 4
Ook bij ontwerpers van postzegels spelen kleuren een bijzondere rol om er een mooi ontwerp van te maken.

Lezers maken bovendien kennis met overzichten van ontwikkelde kleurencirkels, traditionale pigmenten, een selectie uit de verzameling historische kleurboeken van de auteur, overzicht kleurenstandaarden en vooral vele voorbeelden van interieurs.

Het boek bevat tevens afdrukken van diverse pagina’s uit het beroemde boek van Johann Wolfgang von Goethe uit 1810 en wel zijn kleurleerboek “Zur Farbenlehre”. Een onmisbaar studieboek voor kleurhistorici, personen werkzaam in de verfindustrie, architecten en liefhebbers van kleur. Een trefwoordenregister sluit dit boek af.

ISBN 978-3-8321-9943-2, “Die Natur der Farben”, Patrick Baty, DuMont Buchverlag, 2018, 352 pagina’s.


Gerelateerde artikelen