Geschiedenis van wiskunde als interessante ontdekking

19 april 2020

Met het onderwerp “De oorsprong van de oude wiskunde bestuderen” is in de reeks Mathe-Welt een zeer leerzame spelletjes uitgave verschenen. Met de inhoud ervan kunnen leerlingen zelfstandig, in groepsverband of zelfs klassikaal kennismaken met de boeiende geschiedenis van het ontstaan van de wiskunde in een periode tussen de jaren 1200 voor en 600 na het begin van onze jaartelling. Het leer- en lesmateriaal kan direct gebruikt worden om de antwoorden op vragen en opgaven in te vullen.

Geschiedenis van wiskunde als interessante ontdekking

Mathe-Welt

Als extraatje voor de leerlingen is een spel op A3-formaat toegevoegd voor een spel met de dobbelsteen en uit te knippen kaartjes met vragen en opdrachten voor één of meerdere spelers op een denkbeeldige reis door de Romeinse en Griekse geschiedenis van de wiskunde. De antwoorden zijn vermeld in dezelfde uitgave.
Het eerste gedeelte van de uitgave geeft een compact beeld over vier wiskundigen uit de oudheid en wel over Archimedes, Thales van Milet, Apollonius van Perge en Diophantos om alvast in stemming te komen!

Geschiedenis van wiskunde als interessante ontdekking - 2 Geschiedenis van wiskunde als interessante ontdekking - 3 Geschiedenis van wiskunde als interessante ontdekking - 4

Dan volgt er lesmateriaal om met passer en liniaal aan de slag te gaan. Drie klassieke problemen zijn aan de orde gesteld. Alle drie zijn onoplosbaar is de conclusie na de aanpak van de problemen. Speciale aandacht is er voor Pythagoras van Samos, de bekende Griekse filosoof en wiskundige, ook geïnteresseerd in muziek. Voor zijn geheime genootschap ontwierp hij het pentagram. Bijzondere aandacht is er voor het werk van de filosoof Plato en voor zijn 5 platonische lichamen, om te eindigen met werk van Euclides en het werk van Hypatia van Alexandrië.

Mathe-Welt is een educatieve uitgave voor gebruik in het voortgezet onderwijs en is een uitgave van Friedrich Verlag, www.friedrich-verlag.de.


Gerelateerde artikelen