Door te experimenten veel leren over optische illusies

21 april 2020

Op onze speurtochten naar interessante en leuke publicaties over en met optische en visuele illusies en andere verschijnselen, waarin wordt gespeeld met onze visuele waarneming, stuitten wij in meerdere winkels van Tedi in Duitsland en Oostenrijk op onderstaand afgebeelde boekjes. Deze specifieke knutsel- en doeboekjes zijn van een excellente kwaliteit en met veel zorg ontworpen, samengesteld en gerealiseerd.

Door te experimenten veel leren over optische illusies

Knutselboekjes optische illusies

De afbeeldingen en teksten zijn bedacht, bewerkt en op een aantrekkelijke manier geordend door Agnieszka Niedzwiadek. De omslag van het boekje is ontworpen door Tania de Brito. Aan de titelpagina is een uitklapbare flap gemaakt waarin drie uitdrukbare kartonnenschijfjes zijn aangebracht. Met de bijhorende instructies kunnen de patronen op de schijfjes tijdens het ronddraaien zorgen voor magische visuele fenomenen.

Door te experimenten veel leren over optische illusies - 2 Door te experimenten veel leren over optische illusies - 3 Door te experimenten veel leren over optische illusies - 4
Van de experimenten-, sticker-, doe- en knutselboekjes Optische Täuschungen verschenen 2 delen. Beide boekjes zijn gevonden in winkels van Tedi en zijn uitgegeven door Editions Caramel in Brussel.

Zowel op de voorzijde van de schijfjes als op de achterzijde zijn kleurrijke of zwart/wit patronen afgedrukt. Door de draaiingen ontstaan ongelooflijke visuele verrassingen. Elk boekje bevat vier A4 stickervellen. Meerdere stickers zijn ontworpen om te kleven op de aangegeven afbeeldingen, om die compleet te maken. Met de andere stickers maakt men plezier.

Een vrolijk kevertje wijst de weg door de brochure en geeft de benodigde tips, aanwijzingen en wordt zelfs meerdere keren volledig verrast door het optische bedrog. De ontwerpster van de boekjes maakt gebruik van meerdere vormen van klassieke illusies, die zij iets aanpast in een modern “jasje”. Twee zeer leerzame doeboekjes geschikt voor jongere en actieve personen.