Geschreven spraak als een sprekende kunstinstallatie

26 maart 2023

In omvangrijke exposities in Chicago en New York, USA en in het Zwitserse Basel stond de spraakmakende lichtkunst van de Amerikaanse kunstenares Jenny Holzer centraal voor het publiek. In een actuele en omvangrijke monografie is haar werk uit een periode van bijna 20 jaar in beeld weergegeven.

Geschreven spraak als een sprekende kunstinstallatie

Jenny Holzer

Door een enorme omvang van haar lichtinstallaties en het spel met teksten, lichtjes en projecties zijn de foto’s in de monografie groot, breed of in detail afgedrukt. De toeschouwers maken veelal deel uit van de licht- en tekstprojecten en staan zij regelmatig midden in het werk.

Al meer dan 30 jaar staat de geschreven spraak in het centrum van het werk van Jenny Holzer (1950, Gallipolis, Ohio). De teksten zijn soms ontleend aan toespraken van beroemdheden, stammen van gewone mensen of hebben een politieke lading. Ze staan op T-shirts, gewoon op de grond, in een cirkel, worden geprojecteerd op de wand, gebouwen, op de huid van personen of zijn als verlichte lijnen bevestigd aan het plafond. Door het beschikbaar zijn van de nieuwe LED-techniek maakt zij veel gebruik van LED-lampjes en doorlopende teksten.

Vorm, inhoud en uitstraling zijn sterk van elkaar afhankelijk in het ontwerp van de installaties. Toch zullen kritische toeschouwers kijken naar harmonie in het gerealiseerde project. Haar werk staat op een gelijke hoogte met dat van inmiddels beroemde lichtkunstenaars als Nauman en Flavin. De kleurrijke monografie bevat meerdere artikelen over het leven en werk van de kunstenares en sluit af met de tekst van een interview. Voor elke liefhebber van lichtkunst en voor fans van het werk van Jenny Holzer een unieke publicatie.

ISBN 978-3-7757-2300-8, “Jenny Holzer”, David Breslin, Hatje Cantz Verlag, 2009, 136 pagina’s.


Gerelateerde artikelen