Giovanni Battista Piranesi speelde met het perspectief (3)

6 januari 2021

De tekeningen van Piranesi in de collectie van de kunstbibliotheek, inclusief zijn beroemde schoorsteenontwerpen, geven belangrijke informatie over zijn unieke werkwijze. Piranesi bestudeerde zowel de Romeinse oudheid als de Egyptische, Etruskische en Griekse kunst en durfde vaak bizarre combinaties te maken. In het papierafval in zijn atelier vond hij zelfs aanspreekpunten en prikkels voor creatieve processen.

Giovanni Battista Piranesi speelde met het perspectief (3)

Das Piranesi Prinzip

Recycling en hergebruik maakten voor Piranesi deel uit van het dagelijkse leven in de werkplaats, vooral omdat papier destijds een waardevolle hulpbron was. Onder de titel “Piranesi Arena” (het 5e thema) zet de tentoonstelling ook Piranesi als polariserende figuur op de internationale kunstscène in de schijnwerpers. Vier mensen uit zijn leven worden als voorbeeld gepresenteerd, te weten paus Clemens XIII, die van buitengewoon belang was als cliënt en aan de andere kant drie antagonisten die Piranesi zo woedend maakten dat hij zijn toevlucht nam tot ongebruikelijke artistieke wapens.

De tentoonstelling en catalogus zijn gezamenlijk ontworpen door studenten, curatoren en onderzoekers van de Kunstbibliotheek en van het Instituut voor Kunst en Visuele Geschiedenis aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Voor bezoekers is een begeleidende brochure beschikbaar en de zeer gedetailleerde en rijk geïllustreerde catalogus sluit af met een zogenoemd “Piranesi ABC”. In dit overzicht geeft de samensteller ervan voor elke letter een relatie tot een onderwerp uit het werk en leven van Giovanni Battista Piranesi en zijn nalatenschap aan kunstuitingen.

Giovanni Battista Piranesi speelde met het perspectief (3) - 2 Giovanni Battista Piranesi speelde met het perspectief (3) - 3
Porträt Giovanni Battista Piranesi, Francesco Polanzani, Radierung, o.J., © Staatliche Museen zu Berlin, Kunstbibliothek / Dietmar Katz.

ISBN 978-3-86502-443-5, “Das Piranesi Prinzip”, Georg Schelbert en Moritz Wullen, E.A. Seemann Verlag, 2020, 144 pagina’s.

Kunstbibliotheek - Staatsmusea Berlijn, Matthäikirchplatz 6, D-10785 Berlijn, www.smb.museum.