Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (23a)

7 januari 2021

Ons bezoek aan het Duitse Filmmuseum in Frankfurt am Main van enkele tientallen jaren geleden heeft een serie unieke en rijk geïllustreerde brochures opgeleverd. Deze serie geeft op een aangename en heldere wijze de boeiende geschiedenis van het bewegende beeld weer in al haar facetten in woord en met hulp van heel veel foto’s en getekende illustraties.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (23a)

De geschiedenis van de filmbeelden

De forse afmetingen van bijna 40,5 x 26,5 cm van elke publicatie en keuze voor het gebruik van een groter lettertype maken de serie extra opvallend, aantrekkelijk en bruikbaar voor studiedoeleinden. De publicaties werden voor het eerst gepresenteerd in de periode 1986-87 en zijn voornamelijk ontworpen en gerealiseerd ter ondersteuning van een zeer grote collectie expositiestukken in de meest voorkomende uitvoeringen, die behoren tot de permanente verzameling van het filmmuseum.

De uitgave van Perspektiven met de ondertitel “Van stereobeeld naar de bewegende film” verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling “Het stereoscopische beeld in de wetenschap en techniek”, die plaatsvond van 7 december 1986 tot en met 22 februari 1987. De samenstelling van de tentoonstelling was in handen van Dieter Lorenz, medewerker van het “Duitse onderzoeksinstituut voor lucht- en ruimtevaart - DFVLR”. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (23a) - 2

“Perspectieven - Van kijkkasten tot en met de filmtechniek van Lumière”, Jürgen Berger, Duitse Filmmuseum Frankfurt/Main, 1986, brochure met 40 pagina’s, ISBN 3-88799-019-6.