Goethe’s kleurenleer blijft inspirerend bij deskundigen (2)

18 november 2019

De nieuwste uitgave van “Goethe’s Theory of Colours” maakt deel uit van de uitgeversserie Routledge Revivals waarmee uitgeverij Routledge van academische topboeken herdrukken beschikbaar stelt voor bestudering van de wetenschap. De Engelse vertaling van het boek uit het jaar 1810 bevat de tekst van het originele voorwoord.

Goethe’s kleurenleer blijft  inspirerend bij deskundigen (2)

Goethe’s Theory of Colours

Volgens de vertaler is de tekst geschreven voordat Goethe zijn boek voltooide. De inhoudsopgave is zeer gedetailleerd weergegeven door onder andere de indeling van de tekst in 920 paragrafen. In zijn onderzoek en beschouwingen over het ontstaan van kleur kwam Goethe tot de conclusie dat kleur ontstaat op de locatie waar het licht en de duisternis op elkaar inwerken. Goethe beschreef het licht en de duisternis als oerfenomenen.

Goethe’s kleurenleer blijft  inspirerend bij deskundigen (2) - 2 Goethe’s kleurenleer blijft  inspirerend bij deskundigen (2) - 3 Goethe’s kleurenleer blijft  inspirerend bij deskundigen (2) - 4
Afb. 1 De kleurencirkel van Johann Wolfgang von Goethe; Afb. 2 Goethe-postzegels zorgen voor verrijking van kennis en voor aandacht voor het leven en werk van de beroemde dichter. De prachtige ontwerpen kunnen er ook voor zorgen dat verzamelaars zich verdiepen in zijn kennis over de natuurwetenschappelijke benadering van kleur.

Hij maakte in zijn theoretische benadering een onderscheid tussen fysische, chemische en fysiologische kleuren. De drie benamingen verwerkte hij in zijn kleurencirkel. Veel natuurwetenschappers negeren zijn werk. Voor elke wetenschapper en deskundige op het gebied van kleur en perceptie een geweldige inspiratiebron om te lezen en te bestuderen.

ISBN 978-0-367-02313-3, “Goethe’s Theory of Colours”, Charles Lock Eastlake, Routledge Publishing, 2018, 428 pagina’s.


Gerelateerde artikelen