Laveren tussen waarheid en leugen door spel met beelden (2)

15 november 2019

Zijn tekeningen brachten de waarheid in de openbaarheid door de dagbladen. Soms zijn foto- of filmopnamen zo echt dat wij alles geloven wat we zien. In werkelijkheid blijkt dat meerdere gevallen in scène zijn gezet. Dus kijkers en lezers moeten in veel gevallen kritisch blijven oordelen bij het vormen van een mening. In meerdere paragrafen in zowel het theoretische als in het praktische gedeelte is er veel aandacht voor de resultaten in visuele perceptie van vormen, kleuren en objecten.

Laveren tussen waarheid en leugen door spel met beelden (2)

Bild und Negativität

Wat wij echt waarnemen en ons daarvan bewust worden het in het algemeen in sterke mate af van het functioneren van ons visuele systeem en de plaatselijke situatie en soms van de stemming. Meerdere auteurs informeren ons daarom over soms lichte of sterke afwijkingen in ons visuele verwachtingspatroon en het verwerkingsmechanisme van het sensorische systeem. Het verschijnsel van optisch bedrog komt herhaaldelijk op de voorgrond.

In het praktische gedeelte van dit inspirerende bronnenboek voor de praktiserende psycholoog, mediadeskundige, neuroloog, waarnemingsdeskundige en voor alle docenten en studenten in de hogere en universitaire opleidingen Multimedia krijgen de lezers gedetailleerde informatie over de resultaten van analyses van praktijkgevallen uit de wereld van de religie en theologie en uit ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis.

Laveren tussen waarheid en leugen door spel met beelden (2) - 2
Het beroemde schilderij van René Magritte afgebeeld op een Belgische postzegel uit 2014.

Met paragrafen als “Het silhouet als reflectiefiguur” en “Luchtspiegelingen en optisch bedrog” is het bekende fenomeen van optisch bedrog op verrassende wijze onder de aandacht gebracht. Elke paragraaf sluit af met een literatuuroverzicht en het geheel met een personen- en trefwoordenregister

ISBN 978-3-8260-6509-5, “Bild und Negativität”, Lars Nowak, Verlag Königshausen & Neumann, 2019, 494 pagina’s.


Gerelateerde artikelen