Goethes unieke kleurenleer inspireert modeontwerpers

6 augustus 2023

In het Goethe-Museum Düsseldorf werd een vraag aan een modeontwerper geformuleerd: “Wat interesseert één van de meest invloedrijke modeontwerpers van dit moment in de kleurenkaarten van de wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe?” “Hun moderniteit”, zei Albert Kriemler, die de Akris-collectie ontwerpt en tevens verantwoordelijk is voor de gehele visuele uitstraling van het modehuis.

Goethes unieke kleurenleer  inspireert modeontwerpers

Farbenlehre for Fashion - Akris & Goethe

“Je denkt in eerste instantie aan het Bauhaus of aan de psychedelische looks uit de jaren 60 of 70, maar niet direct aan Goethe”. Tijdens de confectiemodeshows in Parijs begin 2019 toonde Albert Kriemler een Akris-collectie prints en andere ontwerpen die bedacht en gerealiseerd zijn op basis van panelen uit Goethes beroemde “Kleurenleer” uit 1810.

Voor de leiding van het Goethe-Museum Düsseldorf aanleiding genoeg een expositie op te bouwen om de resultaten uit de Akris-collectie aan het museumpubliek te tonen. De expositie is alweer afgebouwd, maar de bijbehorende catalogus met de prachtige mode ontwerpen en een zeer bijzondere benadering van de inhoud en betekenis van de kleurenleer van Goethe, is nog beperkt te koop in het museum.

Juist de afbeeldingen en toelichtingen bij de vele afbeeldingen uit de rijke Goethe-collectie geven al een fascinerend beeld van het werk van Johann Wolgang von Goethe (1749-1832). De combinatie met mode geven zijn kleurbenaderingen nog eens een extra magische dimensie.

ISBN 978-3-9820611-1-5, “Farbenlehre for Fashion - Akris & Goethe”, Barbara Steingieβer en Anne Urbauer, Goethe-Museum, 2019, 72 pagina’s, € 12.

Goethe-Museum Düsseldorf, Jacobistraβe 2, D-40211 Düsseldorf, www.goethe-museum.com.


Gerelateerde artikelen