Hans Lipperhey is de echte uitvinder van de verrekijker

26 maart 2024

Bij ons oriëntatiebezoek aan het aantrekkelijke “Hans Lipperhey Museum” in het gebouw van de sterrenwacht Middelburg kregen wij een aangepaste rondleiding en veel informatie over de uitvinding van de telescoop, die in de historie begon onder de naam verrekijker. Volgens de rondleider staat het vast dat in Middelburg in het jaar 1608 de telescoop is geconstrueerd en is beschreven in een document in de vorm van een aanbevelingsbrief van de Staten van Zeeland.

Hans Lipperhey is de echte uitvinder van de verrekijker

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen - Hans Lipperhey Museum

Het door hem begeerde patent kreeg hij echter niet, eenvoudigweg omdat zijn vaardigheid om dit product te maken ook al aan anderen bekend bleek te zijn. Meteen meldde zich Jacob Metius uit Alkmaar en vond Sacharias Jansen uit Middelburg dat hij de uitvinder van de telescoop was.

Op basis van het bestuderen van historische documenten is het vrijwel zeker dat Hans Lipperhey een verrekijker heeft geconstrueerd, die zelfs een jaar later door Galileo Galilei als telescoop werd gebouwd, gepresenteerd en werd gebruikt. Naar aanleiding van de landelijke viering van het 400-jarig bestaan van de telescoop verscheen de brochure met het complete verhaal over historische gebeurtenissen.

Hans Lipperhey is de echte uitvinder van de verrekijker - 2 Hans Lipperhey is de echte uitvinder van de verrekijker - 3

“De echte uitvinder van de verrekijker”, Huib J. Zuidervaart en Leo Nellisen, Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 2008, 103 pagina’s.

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, Hans Lipperhey Museum, Helm 3, NL-4331 CD Middelburg, www.lansbergen.net.