De relatie en het spel tussen zien en waarnemen (1)

25 maart 2024

Van het erkende samenspel tussen het oog, de hersenen en het zien gaat telkens weer voldoende inspiratie uit voor wetenschappers en onderzoekers. Zij zijn telkens weer in staat om nieuwe onderzoeksresultaten en feiten toe te voegen aan de enorme berg aan informatie en wetenswaardigheden. Onderzoeker en professor David H. Hubel bracht in zijn boek “Eye, Brain and Vision” de resultaten uit zijn jarenlange onderzoekswerken, voordrachten en ervaringen in het lesgeven op een aangename en overzichtelijke wijze samen.

De relatie en het spel tussen zien en waarnemen (1)

Eye, Brain and Vision

Bij het beschrijven van de diverse onderwerpen maakte hij dankbaar gebruik van de ervaringen en bijdragen van vakgenoten en adviseurs. In tien hoofdstukken beschrijft de auteur op een goed leesbare en begrijpbare manier het verband tussen de fenomenen oog, hersenen en zien. Ook geeft hij de elementaire opbouw en de fysiologie van deze belangrijke onderdelem van het menselijk vermogen om visueel waar te nemen.

In de introductie beschrijft Hubel de samenstelling en de eigenschappen van onze hersenen, een samenspel van een astronomische hoeveelheid aan cellen. Een veelvoud daarvan is gereserveerd voor het aantal onderlingen verbindingen tussen de cellen. Ook wordt ingegaan op de resultaten uit de baanbrekende onderzoeken en beschrijvingen van neuroloog Santiago Ramón y Cajal, die voor zijn bijzondere verrichtingen al in de vorige eeuw in 1906 een Nobelprijs ontvingen. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-7167-6009-6, “Eye, Brain and Vision”, David H. Hubel, uitgeverij W.H. Freeman and Co., 242 pagina’s.