Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (14)

26 maart 2024

De auteur geeft in dezelfde inleiding nog een globaal beeld van de activiteiten en situaties in de jaren daarna en geeft tevens aan enige terughoudendheid te betrachten ten aanzien van een eventuele verering van Nikola Tesla als genie, weldoener en tovenaar. In de volgende periode van tien jaar verder tot 1904 zette Tesla de stroom aan uitvindingen voort, ontwikkelde een hoogfrequent hoogspanningstransformator (nu bekend als de Teslaspoel), nieuwe gloeilampen, een combinatie van een stoommachine en generator en een reeks andere apparaten.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (14)

Geschiedenis elektrische energie

Na deze actieve en productieve periode is het met Tesla steeds een beetje slechter gegaan. Uiteindelijk zal de lezer van deze prachtig mooie en interessante biografie de geschiedenis van Tesla ervaren als een continue strijd tussen idealen en illusies. Na deze bijzonder toelichtende inleiding start het boek met een systematische behandeling van alle wetenswaardigheden, feiten en gebeurtenissen in het leven en werk van Nikola Tesla, geboren in het jaar 1856 in het dorp Smiljan in het huidige Kroatië.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (14) - 4

De auteur verdeelde de informatie over 16 op elkaar aansluitende hoofdstukken op basis van herkenbare perioden in zijn leven en uitvindingen, successen en teleurstellingen, rijkdom, armoede, dromen en werkelijkheden. Nikola Tesla ontving meerdere onderscheidingen. Veel feiten zijn ontleend uit een in 1919 verschenen autobiografie, waarin Nikola Tesla over zijn emotionele en intellectuele ontwikkelingen publiceerde.

In het eerste hoofdstuk van de nieuwe biografie geeft de auteur een beeld over zijn kinderjaren, die eindigden met de herstart van zijn studie aan de Technische Hogeschool te Graz. Al als kind repareerde hij defecte technische apparaten, bracht verbeteringen aan en fantaseerde over spectaculaire uitvindingen. De dood van zijn broer door de val van een paard bracht ongewenste veranderingen in de familiaire verhoudingen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen