Het Filmmuseum in Spaanse Girona

28 september 2017

Een bezoek aan de prachtige en omvangrijke pré-cinema collectie van verzamelaar Tomàs Mallol in het Filmmuseum Girona is meer dan de moeite waard. Voor de foto- en filmverzamelaar is een bezoek aan dit theater van de beeldtechniek een noodzaak. Het museum neemt de bezoekers mee op een educatieve, spannende en speelse reis door de wereld van het bewegende beeld. De verzameling behoort tot één van de grootste en belangrijkste collecties ter wereld op het gebied van de pré-cinema.

Het Filmmuseum in Spaanse Girona

Museu del Cinema

De bezoeker kijkt niet alleen naar de vele scheppingen van beroemde uitvinders en vele onbekende kunstenaars, maar speelt met de tientallen interactieve opstellingen en laat zich verrassen met het resultaat. De rondgang langs de opstellingen vangt aan in de filmruimte voor een compacte inleiding over de beeldtechniek. Daarna gaat iedereen met de lift naar de derde etage, waar de bezoeker in een geheel eigen tempo kennis maakt met vele prachtige apparaten, beeldmaterialen en compacte voorstellingen uit lang vervlogen tijden.

Telkens biedt het museum kleine videovoorstellingen van enkele minuten om bepaalde onderwerpen te accentueren. Het museum bevat een uitgebreide bibliotheek en heeft zalen beschikbaar voor groepen en schoolklassen. Diverse educatieve programma’s kunnen onder begeleiding van deskundige begeleiders uitgevoerd worden. In de bijbehorende museumwinkel zijn boeken, brochures en diverse kado-artikelen verkrijgbaar. Het museum heeft een kleurrijke en illustratieve museumgids samengesteld en uitgegeven.

Het Filmmuseum in Spaanse Girona - 2

De gids geeft een goed beeld van de inhoud van de collectie van Tomàs Mallol, die de basis vormt van de totale museale collectie in Girona. De collectie kwam in 1994 in het bezit van het filmmuseum en heeft thans een plaats gevonden in een geheel gerestaureerd en aangepast gebouw uit de 19e eeuw. De gids beschrijft diverse onderwerpen uit de pré-cinema. In het Dalí-jaar had het museum aandacht voor de bijzondere betekenis van Salvador Dalí voor de film- en fototechniek. In de expositie “Dalí en de optische illusies” toonde het museum in 2004 het werk en de kunst van Dalí in relatie tot vele verrassende optische illusies en andere optische verschijnselen.

ISBN 84 605 7328 1, “Museu del Cinema”, Museumgids, Filmmuseum Girona, 1998, 24 pagina’s.

Museu del Cinema Girona, Sèquia, 1, E-17001 Girona, www.museudelcinema.org.