Het magisch goochelspel met een driedimensionaal object

31 maart 2019

In de praktijk staat het systeem van twee op elkaar geplaatste holle spiegels bekend als een holografisch goochelspel om het in de constructie geplaatste object proberen te grijpen. In het 3D-illusionistische goochelspel van het UFO-achtige model is een rood lieveheersbeestje geplaatst. Door het gespiegelde binnenvallende licht in de holle ruimte lijkt het object zich verplaatst te hebben en schijnbaar te zweven.

Het magisch goochelspel met een driedimensionaal object

Optische Illusionen Hologramm

Eigenlijk behoort de benaming hologram niet bij dit vermakelijke product van een spiegel-illusie. Het doosje als verpakking bevat een compacte handleiding, waarin de werking van de spiegel-illusie is uitgelegd. De rest van het boekje van 24 pagina’s bevat veel informatie over het fenomeen van optische en visuele illusies. Diverse vormen en uitvoeringen van illusies zijn weergegeven en behandeld.

Het magisch goochelspel met een driedimensionaal object - 2 Het magisch goochelspel met een driedimensionaal object - 3
Voorbeelden van illusies uit de handleiding.

Rechte lijnen blijken er krom uit te zien, onmogelijke figuren spelen met ons gezonde verstand, 2dimensionale figuren verschijnen al snel 3dimensionaal, op-art veroorzaakt verwarrende ervaringen, omkeerbeelden zorgen voor verbazing, vlekjes komen te voorschijn en verdwijnen weer spontaan en kleuren zetten ons brein onder druk.

Optische Illusionen Hologramm, Elke Vogel (voor informatieboekje), spiegel-illusie, 2017, EAN 4-033477-25130-5.


Gerelateerde artikelen