Het testen van kleurenzien met hulp van testkaarten

20 augustus 2014

Het testen van personen, jong en oud, op het zien van kleuren kan op verscheidene manieren plaatsvinden.

Het testen van kleurenzien met hulp van testkaarten

Color Vision Test Plates

Bij dit onderzoek ervaren oogartsen, keurings- en bedrijfs-artsen en anderen die te maken hebben met oogzorg of het verwerken van visuele informatie bij de te onderzoeken personen regelmatig een kleurzienstoornis, ook wel kleurenblindheid genoemd. Ondanks het feit dat het zien van kleuren een tamelijk gecompliceerd verschijnsel is, is er veel kennis over dit fenomeen opgebouwd en door praktijkervaringen bevestigd. Het is van belang om een kleurzienafwijking in een vroeg stadium vast te stellen. Bij een aantal bedrijfsmatige functies is het zelfs verplicht om een kleurentest uit te voeren. In het algemeen worden de verschillende beschikbare klinische kleurzientests in 3 groepen verdeeld en wel in de platen, de sorteertest en de anomaloscoop. Er zijn in de praktijk meerdere kleurentestkaarten in gebruik om op een snelle en effectieve wijze een aanwezige kleurzienafwijking te constateren en de personen op basis van de resultaten te verwijzen naar de oogarts.

Langdurig onderzoek in China heeft ook geleid tot een grote schat aan diagnostisch materiaal door het gebruik van testkaarten met cijfers en figuren. Het ontwerp en de fabricage van de kaarten kwam tot stand in samenwerking met vooraanstaande en praktiserende oogartsen en onderzoekers.

Voor het testen van het zien van kleuren is een goed verzorgd boekje uitgegeven met een grote diversiteit aan testkaarten. Daarmee kunnen de meest voorkomende kleurzienstoornissen onderzocht worden. Het boekje bevat een handleiding voor het gebruik van de kaarten en meerdere tabellen voor het vaststellen van de mate van de kleurzienstoornis. Ook geven de samenstellers praktische tips voor de test.

ISBN 978-7-117-09176-3, “Color Vision Test Plates”, Kezhang Wang en Xinyu Wang, PMPH, 2008, 92 pagina’s.


Gerelateerde artikelen