Kleurzienstoornis testen met speciale testmethode

21 augustus 2014

Het zien van kleuren is één van de meest belangrijke visuele functies bij het zien en waarnemen door de mens bij herkenning van objecten, situaties en in de werelden van leren, werken en ontspannen.

Kleurzienstoornis testen met speciale testmethode

Color Vision Examination Plates

In vele onderdelen van het leven en het werk is het waarnemen en het onderscheiden van de juiste kleuren essentieel. Het niet juist waarnemen van een bepaalde kleur kan in bijzondere gevallen een ernstige schade veroorzaken. Daarom worden personen in risicovolle beroepen of functies getest op de mate van een stoornis bij het zien van kleur. Gebaseerd op onderzoek en testen werd in China in 1958 een speciale versie met pseudo-isochromatische testkaarten gepubliceerd met Chinese karakters. Met het verschijnen van het testboekje “Color Vision Examination Plates” is een tweede serie met internationaal bruikbare kaarten beschikbaar voor oogartsen en anderen die betrokken zijn bij kleurtestonderzoek.
De kleurtestmethode heeft internationale erkenningen ontvangen. Het boekje bevat uitgebreide instructies voor het gebruik van de afzonderlijke kaarten met cijfers en figuren. De grote diversiteit in de testkaarten maakt het mogelijk om een goede analyse te realiseren bij de testpersonen. Met deze testkaarten kunnen alle bekende kleurzienstoornissen onderzocht worden. Volgens de meest recente gegevens heeft 4 tot 5 % van de wereldbevolking één of meerdere afwijkingen in het kleurenzien. In Europa hebben 8 % van de mannen en 0,4 % van de vrouwen een afwijking bij het zien van kleuren. In de andere werelddelen liggen deze percentages anders. De testboekjes zijn in de Engelse taal geschreven, zullen een inspirerende kijk en aanvulling geven op andere testboekjes. (www.pmph.com).

ISBN 978-7-117-09175-6, “Color Vision Examination Plates”, Ziping Yu, Kai Cao en Yu Cao, People’s Medical Publishing House, 2008, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen