Het uitzonderlijke talent van Rubens in beeld gebracht

4 februari 2022

Peter Paul Rubens was al een ster in de 17e eeuw. De schilder dankt zijn faam aan een eenvoudig recept voor succes: voor zijn eigen beelduitvindingen gebruikt hij sjablonen uit de oudheid en renaissance, waarbij hij zijn modellen niet simpelweg kopieert, maar virtuoos transformeert.

Het uitzonderlijke talent van Rubens in beeld gebracht

Rubens. Kraft der Verwandlung

Het prachtige en forse kunstboek “Rubens” is een schitterende aanwinst voor onze OF-Kunstboekencollectie, geeft een boeiende kijk op de werkwijze van hem en maakt zijn meesterlijke talent tastbaar. Het boek verscheen als catalogus en als studieboek bij de kunstexpositie “Rubens. Kracht van Transformatie” in het Städel Museum in Frankfurt am Main. Rubens' omvangrijke oeuvre weerspiegelt zowel de invloeden van de oude beeldhouwkunst als die van de latere kunst uit Italië en het noorden van de Alpen, van de meesters van de late 15e eeuw tot tijdgenoten.

Zijn verwijzing naar werken van kunstenaars uit verschillende tijdperken is vaak pas op het tweede gezicht herkenbaar. De genre overschrijdende tentoonstelling combineerde schilderkunst, tekenen, beeldhouwkunst, grafiek en toegepaste kunst. Naast originele sculpturen uit de oudheid tot de renaissance waren meerdere schilderijen en grafiek van Rubens' voorgangers en tijdgenoten te zien, waaronder sleutelwerken van onder andere Tizian en Tintoretto, Goltzius, Rottenhammer en Elsheimer.

Met bijna 100 werken, waaronder 31 schilderijen en 23 tekeningen van Rubens, liet de expositie zien hoe diep Rubens een dialoog aanging met kunstwerken van voorgangers en tijdgenoten. Het kunstboek geeft op een onderhoudende wijze zeer veel details en wetenswaardigheden over de kunstenaar.

ISBN 978-3-7774-2862-8, “Rubens. Kraft der Verwandlung”, Gerlinde Gruber en Stefan Weppelmann, Hirmer Verlag, 311 pagina’s.


Gerelateerde artikelen