Werk van Belgische meesters te bewonderen in Singer Laren (2)

27 januari 2022

Bij de rondgang langs de getoonde werken valt het op dat de diverse kunststromingen in de twee buurlanden verschillen kennen. Zo is het Belgisch luminisme van Emile Claus niet eenvoudig te vergelijken met wat in Nederland als luminisme wordt beschouwd, zoals heftig kleurgebruik en woeste penseelstreken. Ook de bizarre humor zoals we die kennen in de Belgische kunst, komt in Nederland nauwelijks voor.

Werk van Belgische meesters te bewonderen in Singer Laren (2)

Belgische meesters. Ensor, Delvaux, Magritte

Naast een enorme variëteit aan stijlen en topstukken van bekende kunstenaars, zijn er ook minder bekende Belgische meesters als Louis Thevenet, Edgard Tytgat, Frits van den Berghe, Jos Albert, Léon Spilliaert en Anto Carte te ontdekken in de tentoonstelling. Daarmee biedt Singer Laren een tentoonstelling vol met verrassingen, humor en vernieuwing. Na een bezoek aan de ruim opgezette expositie is het goed vertoeven in de tuin, café en restaurant van het museum.

De bijbehorende goed gevulde catalogus bespreekt de getoonde kunststromen en brengt alle kunstwerken op groot formaat en eindigt met compacte biografieën van de deelnemende kunstenaars. De catalogus is te koop in de museumwinkel. Tevens bevat de museumwinkel een breed assortiment aan kunstzinnige objecten en publicaties. Zowel Singer Laren als Museum van Elsene zijn ontstaan uit een privécollectie en hebben een verzameling moderne kunst uit eigen land. De tentoonstelling biedt het Museum van Elsene bovenal een kans om haar Belgische meesters buiten de landsgrenzen te tonen nu het museum wegens renovatie tot begin 2024 gesloten is.

Werk van Belgische meesters te bewonderen in Singer Laren (2) - 2 Werk van Belgische meesters te bewonderen in Singer Laren (2) - 3
Het raam, Paul Delvaux, 1936, olieverf op doek, Foundation Paul Delvaux Collection.

ISBN 978-94-6262-332-3, “Belgische meesters. Ensor, Delvaux, Magritte”, Claire Leblanc en Jan Rudolph de Lorm, Waanders Uitgevers, 2021, 111 pagina’s, € 22,50.

Museum Singer, Oude Drift 1, 1251 BS Laren, www.singerlaren.nl. Kijk voorafgaand aan een bezoek op de website voor info over openingstijden.


Gerelateerde artikelen