Werk van Belgische meesters te bewonderen in Singer Laren

26 januari 2022

De tentoonstelling “Belgische meesters” in Singer Laren stond tweemaal eerder op het punt open te gaan voor publiek, maar beide keren gooiden de maatregelen in de strijd tegen corona roet in het eten. Het is inmiddels gelukt om de expositie plaats te laten vinden tot en met 28 februari 2022. Singer Laren presenteert een selectie aan hoogtepunten van Belgische schilderkunst uit de collectie van Museum van Elsene.

Werk van Belgische meesters te bewonderen in Singer Laren

Belgische meesters. Ensor, Delvaux, Magritte

Werken van kunstenaars als Emile Claus, James Ensor, Jean Delville, Rik Wouters, Fernand Khnopff, Gustave De Smet, Paul Delvaux en René Magritte zijn een weerspiegeling van een zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen de jaren 1870 en 1970, een periode van 100 jaar kunstgeschiedenis bij de zuiderburen.

De vernieuwde museumzalen van Singer Laren laten de topstukken uit 100 jaar kunstgeschiedenis zien op basis van de kunststromingen impressionisme, symbolisme, luminisme, expressionisme, fauvisme en surrealisme. Enkele kunstenaars staken klassieke onderwerpen als het landschap en het portret in een nieuw jasje, terwijl andere kunstenaars mystieke en vervreemdende voorstellingen ontwierpen vanuit hun fantasie en onderbewustzijn.

Werk van Belgische meesters te bewonderen in Singer Laren - 2

Wat deze diverse Belgische modernisten met elkaar verbindt, is hun gedeelde streven naar vernieuwingen en vrijheden van expressie. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm zei daar het volgende over: “Veel van de kunstwerken, of ze nu behoren tot het symbolisme, expressionisme of surrealisme, zijn uitingen van fantasie en het onderbewustzijn, niet gespeend van humor en veelal een zekere voorkeur voor het bizarre en vervreemding." (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-6262-332-3, “Belgische meesters. Ensor, Delvaux, Magritte”, Claire Leblanc en Jan Rudolph de Lorm, Waanders Uitgevers, 2021, 111 pagina’s, € 22,50.

Museum Singer, Oude Drift 1, 1251 BS Laren, www.singerlaren.nl. Kijk voorafgaand aan een bezoek op de website voor info over openingstijden.


Gerelateerde artikelen