Historische feiten binnen de familie Constantijn Huygens

21 december 2022

Bij Constantijn Huygens denkt men in het algemeen aan zijn dichterschap, muzikaliteit, interesse in bouwkunst, familievader en opdrachtgever van het ontwerp en van de bouw van buitenplaats Hofwijck in de gemeente Voorburg. Tijdens een recent te kort bezoek aan de bezoekersruimte en de museumwinkel van Hofwijck kochten wij twee al wat oudere publicaties, waarin vele verrassende feiten en wetenswaardigheden over Constantijn Huygens een boeiend beeld geven over zijn leven en werk.

Historische feiten binnen de familie Constantijn Huygens

Huygens’ Hofwijck

Maar de lezers krijgen ook veel informatie over zijn vijf kinderen (waaronder Christiaan Huygens) vanuit een door hem opgestelde beschrijving over de jeugd van zijn kinderen. Het boek “Huygens Herdacht” bevat naast die beschrijving ook veel gegevens over de kennis en kunde van de beroemde Christiaan Huygens.

Historische feiten binnen de familie Constantijn Huygens - 2 Historische feiten binnen de familie Constantijn Huygens - 3 Historische feiten binnen de familie Constantijn Huygens - 4

Het boek “Vrouwen rondom Huygens” laat lezers kennismaken met de vrouwen, die een rol speelden in het leven van Constantijn Huygens (1596-1687). De plattegrond van Hofwijck had na de oplevering ervan in 1642 de vorm van het menselijk lichaam naar een idee van de Romeinse architect Vitruvius. Het “onderlichaam” is helaas verdwenen door de aanleg van een spoorlijn in 1876. Wat overbleef is een prachtig historisch complex aan tuinen, beelden, waterpartijen en bouwwerken, die een bezoek waard zijn.

Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2A, NL-2275 AD Voorburg, www.hofwijck.nl.


Gerelateerde artikelen