Kunstwerken in de Sixtijnse Kapel laat iedereen verbazen (1)

27 december 2022

De Sixtijnse Kapel is een van de mooiste bouwwerken ter wereld en is de bekendste kapel van het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad en te bezichtigen als een deel van de Vaticaanse musea. Fascinerend mooie fresco’s sieren de plafonds en muren en zij getuigen van het creatieve vermogen in de renaissance.

Kunstwerken in de Sixtijnse Kapel laat iedereen verbazen (1)

The Sistine Chapel

Twee generaties kunstenaars hebben in de loop van tientallen jaren in de vijftiende en zestiende eeuw in het hart van het christekelijke geloof gewerkt aan deze buitengewone creatieve topprestaties binnen de beschaving van de westerse wereld.

Kunstwerken in de Sixtijnse Kapel laat iedereen verbazen (1) - 2
Een illustratie uit The Sistine Chapel.

In het boek “The Sistine Chapel” vertelt kunsthistoricus en restaurateur Antonio Forcellino het opmerkelijke en interessante verhaal over de Sixtijnse Kapel, waarbij hij al zijn unieke combinaties van kennis en vaardigheden gebruikt om zijn lezers op een boeiende wijze te informeren over de omstandigheden die hebben geleid tot de oprichting van dit geweldige en beroemde bouwwerk.

Forcellino laat zien dat paus Sixtus IV aan het project begon in een poging de pauselijke legitimiteit te doen gelden tegen de uitdaging van sultan Mehmed II van het geldende geestelijk leiderschap van de paus. Het lagere gedeelte van de kapel werd versierd door een consortium van meester schilders wiens fresco's er zo coherent uitzien dat ze bijna door één hand geschilderd lijken te zijn en werd daarmee de hoogste uitdrukking van creativiteit van de vijftiende-eeuwse Toscaanse ateliers. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen