Historische feiten en locaties in de Duitse chemiewereld

12 augustus 2022

Met de brochures “Historische locaties van de chemie” is een eerbetoon gestart door de “Vereniging van Duitse Chemici” (GDCh) over de inhoud en betekenis van de respectievelijke historische locaties in de boeiende wereld van de Duitse chemie. Bij de beschrijvingen van historische locaties van onderzoek en productie worden ook over toen aanwezige wetenschappers de nodige wetenswaardigheden gegeven.

Historische feiten en locaties in de Duitse chemiewereld

Historische locaties van de chemie

Daarmee geven de auteurs de lezers een beeld van de betekenis van de locatie, de gebouwen, inrichtingen en beschrijven de werkzaamheden van de leidinggevenden. Uit de 11 ons ter beschikking staande publicaties kozen wij voor deze eerste toelichting vier unieke en waardevolle documenten, waarvan de inhoud ook nu actualiteit uitstralen voor alle chemiestudenten.

Ter ere van de 100e geboortedag van één van de telgen uit de familie Fresenius verscheen de publicatie over Carl Remigius en het rijke bestaan van het laboratorium en het instituut Fresenius. Ook is er aandacht voor zijn uitgegeven studieboeken. De tweede brochure vertelt de geschiedenis over een bijzondere ontdekking door chemicus Otto Roelen, de Oxo-synthese en over het bedrijf Ruhrchemie, dat later opgegaan is in het chemiebedrijf Oxea.

Historische feiten en locaties in de Duitse chemiewereld - 2 Historische feiten en locaties in de Duitse chemiewereld - 3 Historische feiten en locaties in de Duitse chemiewereld - 4

In 2014 was er aandacht voor het werk van Friedrich August Kekulé von Stradonitz en de betekenis van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität in Bonn voor de ontwikkeling van de Duitse chemie. De vierde brochure schenkt aandacht aan het chemische werk van Johann Wolfgang Döbereiner en het Hellfeldsche Haus in Jena, dat bekend was bij J.W. von Goethe.


Gerelateerde artikelen