Honderd jaar uitvinden en octrooien in Nederland

3 december 2013

Het 100-jarig bestaan van het Nederlandse octrooisysteem heeft een jubileumboek, een serie postzegels en de tentoonstelling Patent Parade opgeleverd.

Honderd jaar uitvinden en octrooien in Nederland

Een eeuw octrooien in Nederland

Het zesdelige jubileumboek “Een eeuw octrooien in Nederland” beschrijft saillante topics uit honderd jaar octrooigeschiedenis. Uniek waren de omstandigheden die leidden tot de afschaffing van het Nederlandse octrooisysteem in 1869 en de herinvoering in 1910 van de Rijksoctrooiwet. Het is niet algemeen bekend dat de Rijksoctrooiwet 1910 in feite de wetgevende afsluiting was van een lang octrooiloos tijdperk.

De tweede helft van de negentiende eeuw werd namelijk gekenmerkt door een algemeen anti octrooigevoel dat in Europa heerste, maar vooral in Holland vruchtbare grond vond. In 1864 was er een verzoek om het octrooisysteem - dat in 1817 juist was ingevoerd - af te schaffen.

Honderd jaar uitvinden en octrooien in Nederland - 2

Octrooien zijn een belangrijke bron van technische kennis en kunnen ook dienen als informatiebron voor een economische bedrijvigheid van zowel bedrijven en van bedrijfstakken. Door de afzonderlijk geschreven deeltjes krijgt de lezer een beeld over de geschiedenis, het belang van de octrooiverlening voor innovatie en voor de toekomst van de Nederlandse industrie, economie en de wetenschappelijke inzet.

De speciale jubileumuitgave is een activiteit van Agentschap NL en van het NL Octrooicentrum, de octrooiverlener van Nederland te Rijswijk.

Afb. De octrooiaanvraag voor de verrekijker is nooit echt in behandeling genomen. Maar over de aanvraag zelf is echter alles bekend.


Gerelateerde artikelen