Informatieoverdracht door beeld, licht, kleur en diepte

13 mei 2014

In het leerboek “Van licht tot zicht” geeft de auteur op een aantrekkelijke wijze een interdisciplinaire benadering van visuele communicatie. Hij maakt daarbij gebruik van bestaande feiten en theorieën, die een samenhang krijgen in een inzichtelijke structuur: het 8-lagenmodel voor visuele communicatie.

Informatieoverdracht door beeld, licht, kleur en diepte

Van licht tot zicht

Zijn stijl van informeren, formuleren en overbrengen van ervaring en kennis maakt de inhoud van dit boek geschikt voor alle hbo- en universitaire studies waarbij visuele communicatie van belang is. Maar door de veelzijdigheid van de onderwerpen binnen deze discipline en de helderheid van de aanpak ervan is dit boek ook als inspiratiebron een juweel voor liefhebbers van en geïnteresseerden in visuele fenomenen en optische illusies. Aan de inhoud van het studieboek is een website gekoppeld met extra studie- en informatiefmateriaal. Op nagenoeg elke pagina geeft de auteur verdiepende verklaringen over de specifieke en soms lastige begrippen uit het betreffende hoofdstuk. De geaccentueerde toelichtingen zijn ook voorzien van creatief gekozen illustraties. Deze extra toelichtingen maken het boek bijzonder aantrekkelijk voor snelle lezers. In marges naast de teksten geeft de auteur trefwoorden. De hoofdstukken zijn tevens herkenbaar aan regenboogkleuren. Na de twee inleidende hoofdstukken volgt een hoofdstuk met algemene theorie over het beeld. Daarna komen de acht lagen van het gekozen verklaringsmodel telkens in afzonderlijke hoofdstukken aan de orde. Bekende visuele fenomenen en illusies zijn op een verfrissende manier zeer boeiend verklaard en in beeld gebracht. De auteur bespreekt het beeld, het licht, de vorm, het object, de episcoop en andere interessante begrippen uit de wereld van de visuele waarneming en communicatie.

Per laag uit het door hem voorgestelde 8-lagenmodel stelt de auteur een vraag, zo-als de vragen: “Wat is een beeld?”, “Wat is licht?”, “Wat is een vorm?”, “Hoe zien we oppervlak?” en “Wat is betekenis?”. De auteur zet de lezer aan het denken en leert de lezer bewust waar te nemen. Met uitgebreide toelichtingen in de voetnoten geeft auteur Kees van Overveld het boek een fascinerende inhoudelijke waarde en betekenis. Het geheel eindigt met een uitgebreid zoek- en trefwoordenregister.

ISBN 978-90-469-0236-3, “Van licht tot zicht”, Kees van Overveld, Uitgeverij Coutinho, 2011, 288 pagina’s.


Gerelateerde artikelen