Internationale Stelsel van Eenheden bestaat nu 60 jaar (3)

29 mei 2020

Sinds 2006 valt het SI-stelsel onder de strekking van de Metrologiewet. Het SI is een dynamisch stelsel, dat telkens wordt aangepast aan de hoogste eisen van kalibratie en metingen. In mei 2019 werd een herdefiniëring van het SI-stelsel van kracht. Dit is een van de belangrijkste herdefinities van het SI-stelsel na de vaststelling in 1960.

Internationale Stelsel van Eenheden bestaat nu 60 jaar (3)

SI - eenheid voor eenheid

Van de eerdere definities zijn vier SI-eenheden opnieuw gedefinieerd voor massa (kilogram), elektrische stroom (ampère), thermodynamische temperatuur (kelvin) en hoeveelheid stof (mol). De herdefinitie definieert alle maateenheden door middel van natuurlijke constanten, die overal in het universum hetzelfde zijn, die een universele toegang tot maateenheden overal ter wereld mogelijk maken.

Internationale Stelsel van Eenheden bestaat nu 60 jaar (3) - 2 Internationale Stelsel van Eenheden bestaat nu 60 jaar (3) - 3 Internationale Stelsel van Eenheden bestaat nu 60 jaar (3) - 4

De speciaal ontworpen postzegels vestigen aandacht op het belang van internationaal gecoördineerde metingen en zorgen tevens voor de nodige voorlichting. In onze thematische postzegelverzamelingen heeft het onderwerp “SI-stelsel” inmiddels een positie ingenomen. In 2020 is er wereldwijd aandacht voor het 145-jarig bestaan van het ontstaan van de “Meterconventie”. Onze collectie bevat nu nog maar enkele zegels maar is groeiend door onze speurtochten.

ISBN 90-12-02080-8, “SI - eenheid voor eenheid”, H.J. Bijker, J.H. Dorst, J.J.W. Heese en B.J.H. van Rooij, Staatsuitgeverij, 1979, 2e druk.


Gerelateerde artikelen