Introductie in de quantumfysica

14 juli 2013

De grondslagen en voorstellingen van de quantumfysica vormen een stevige basis voor alle natuurwetenschappen. Onderzoeksmethoden als elektronenmicroscopie en rastertunnelmicroscopie zijn zonder gebruik van de beginselen van de quantumfysica ondenkbaar.

Introductie in de quantumfysica

Einführung in die Quantenphysik

Ook ontwikkelingen in de fotovoltaïsche technieken zijn thans mogelijk geworden dankzij onze kennis over quantumfysica en -mechanica. Voor natuurkundestudenten of studenten in de andere vakrichtingen, waarin de fysica een bijvak is, is het aan te bevelen om met de grondbeginselen en achtergronden van de quantumfysica zo snel mogelijk kennis te maken aan het begin van de studie. Het nieuwe studieboek biedt ook studenten en andere geïnteresseerden met een wiskundige achtergrond een mogelijkheid om de lastige materie tot zich te nemen. De spefieke onderdelen van de fysica vormen de basis voor de behandeling van het bijzondere vakgebied van de quantumfysica. De leerstof wordt in vijf hoofdstukken behandeld en elk hoofdstuk sluit af met een aantal vragen. Aan de orde komen onder andere de onderwerpen Deeltjes en Golven, Atoommodellen, Stationaire toestanden, Waterstofatoom, Bewegende elektronen en het dualisme tussen deeltjes en golven. Het zesde hoofdstuk bevat tabellen en een beeld van het periodieke systeem der elementen. Een trefwoordenregister en een literatuuroverzicht sluiten dit leerboek af.

ISBN 978-3-658-00769-0, “Einführung in die Quantenphysik”, Peter Rennert, Angelika Chassé en Wolfram Hergert, Springer Spektrum, 2013, 212 pagina’s.


Gerelateerde artikelen