Zijn of hebben wij een lijf?

17 juli 2013

Over het menselijk lichaam is al heel veel geschreven en de vormen van het lichaam zijn al in alle proporties in statische en in dynamische beelden weergegeven. Je kan het lichaam door verschillende brillen bekijken en op meerdere manieren beoordelen en beschrijven.

Zijn of hebben wij een lijf?

Het menselijk lichaam

Speciaal voor de nieuwe uitgave van het cahier “Het menselijk lichaam” keken experts en vooraanstaande wetenschappers door onder andere een culturele bril naar het menselijk lichaam en schreven zeer interessante bijdragen. Er is tevens naar het lichaam gekeken als een medisch wonder, als een kunstobject en als een lustobject. De veelzijdigheid is zo groot dat er een prachtig en educatief boekje is ontstaan met aantrekkelijke en soms enge en wonderlijke beschrijvingen.

Het cahier formuleert voldoende stof tot nadenken om een antwoord te vinden op die ene centrale vraag: heb je of ben je een lichaam. Het ontleden en het kijken ernaar was in eerste instantie voorbehouden voor een selecte groep doctoren, docenten, studenten en wetenschappers. Momenteel is de volledige anatomie van de mens te zien in meerdere musea en tijdens de speciale exposities onder de internationaal bekende naam “Körperwelten”, een spectacel door een team van specialisten onder leiding van Gunther von Hagens. Hij ontwikkelde een anatomische prepareertechniek, die wij plastinatie noemen. Het boekje geeft een goede beschrijving van dit fenomeen.

In andere artikelen beschrijven de auteurs over onder andere organen, transplantatie, de exotische mens, plastische chirurgie en ontwikkelingen in de bio-tech industrie. De cahiers zijn te bestellen via de website www.biomaatschappij.nl of de boekhandel.

ISBN 978-90-73196-69-8, “Het menselijk lichaam”, Jaap van Dissel, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, 2013, 78 pagina’s


Gerelateerde artikelen