Vader en zoon Huygens als echte gedreven grootheden

19 juli 2013

Door een unieke expositie “Constantijn & Christiaan Huygens - Een gouden erfenis” in de Grote Kerk in Den Haag (tot en met 29 augustus 2013) wordt een bijzonder beeld gegeven over het werk en het leven van twee karakters uit de geschiedenis van Nederland en wel over de diplomaat en dichter Constantijn Huygens en over zijn briljante zoon Christiaan.

Vader en zoon Huygens als echte gedreven grootheden

Constantijn & Christiaan Huygens - Een gouden erfenis

Ter gelegenheid van deze expositie verscheen een rijk geïllustreerde catalogus onder een gelijknamige titel. Het initiatief voor de expositie was de niet-verwachte vondst van de graven van beide bekende Hagenaars tijdens restauratiewerkzaamheden in de Grote Kerk. Allebei zijn zij geboren en getogen in Den Haag en vonden hun laatste rustplaats, naar later bleek, bij elkaar in de Grote Kerk. Beiden zijn geboren in perio-den van oorlog, opstand en van opkomende handel en welvaart. Zo’n 350 jaar geleden was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de machtigste staat in de wereld met een sterke vloot en een bloeiende en invloedrijke wereldhandel.

Rondom die tijd leefden Constantijn en Christiaan Huygens. Constantijn (1596-1687) was een gevierd en veel gevraagd dichter en diplomaat. Als secretaris van de stadhouders van Oranje was hij zeker een van de architecten van de groei en bloei van de Republiek. Zijn briljante en onderzoekende zoon Christiaan (1629-1695) ontwikkelde zich tot een gerespecteerde wetenschapper en onderzoeker met veel kennis over wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Hij verbeterde onder andere het slingeruurwerk, de toverlantaarn en de telescoop, verklaarde de ringen van Saturnus en schreef met de andere grote wetenschappers van zijn tijd, zoals Isaac Newton en René Descartes. Vader en zoon Huygens wisten hun vindingen, ideeën en inzichten goed in inkomen om te zetten. Daarmee waren zij hun tijd ver vooruit.

Vader en zoon Huygens als echte gedreven grootheden - 2

In het dikke boek “Constantijn & Christiaan Huygens” geven vooraanstaande deskundigen uitstekende beschrijvingen, details en vooral interessante informatie over de ontdekkingen en uitvindingen van Christiaan. Het boek geeft zelfs een overzicht van 65 onderwerpen waaraan hij gewerkt heeft. Zijn veelzijdigheid en creativiteit kende geen grenzen. Hij was een groot brein achter de eerste stappen naar onze moderne wetenschap en techniek. Hij was geniaal. In de bijdrage “Leven & Werk van Christiaan Huygens” wordt onder andere ingegaan op de vraag: “Waarom is Christiaan Huygens in ons land zo weinig bekend?” Zijn wij wel trots op deze uitzonderlijke en wereldberoemde geleerde? Na het lezen van dit voortreffelijke boek vindt u zelf het verrassende antwoord.

ISBN 978-90-70108-99-1, “Constantijn & Christiaan Huygens - Een gouden erfenis”, Charlotte Lemmens, Ad Leerintveld, e.a., Lecturis Uitgeverij, 2013, 192 pagina’s