Introductie van technologie lasers en lasertoepassingen (1)

1 augustus 2019

Van het uitgebreide en zeer veel gebruikte studie- en referentieboek “Understanding Lasers” verscheen onlangs een vierde editie. De inhoud is voorzien van aanvullende informatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de fabricage van lasers en de veelzijdige toepassingen in nagenoeg alle gebieden van techniek, wetenschap, geneeskunde en onderzoek. In het hoger technisch en universitair onderwijs is de publicatie al vele jaren met succes in gebruik bij studenten en docenten.

Introductie van technologie lasers en lasertoepassingen (1)

Understanding Lasers

Maar door de wijze van behandeling van de diverse onderwerpen rondom de lasers is dit boek tevens een informatieve gids en een uitstekende kennisbron voor alle personen werkzaam in het vakgebied van de optica en fotonica en in alle andere gebieden waarin er toepassingen zijn van de laser en lasertechnologie. De auteur Jeff Hecht is al vele jaren vast verbonden aan het tijdschrift Laser Focus World en werkt op freelance basis voor onder andere tijdschriften als IEEE Spectrum, New Scientist en andere publicaties.

Hij ontwikkelde zich in de loop der jaren als een expert op de gebieden van optica en fotonica en de moderne toepassingen van lasers en glasvezeltechnieken. In het voorwoord van de vierde druk geeft hij aan tijdens zijn studie van het bestaan van de laser op de hoogte kwam en dat hij vanaf 1974 is gaan schrijven over lasertechnologie. De laser is minder dan drie jaar jonger dan de eerste lancering van het ruimtevaartuig Spoetnik I op 4 oktober 1957.

Introductie van technologie lasers en lasertoepassingen (1) - 2 Introductie van technologie lasers en lasertoepassingen (1) - 3
Op de titelzijde van Lasers & Applications van mei 1985 is een hologram aangebracht waarop de constructie van de eerste laser is afgebeeld. Ook de titelzijde van Praxis der Naturwissenschaften Physik van 15 januari 1986 bevat op haar speciale editie Holographie een hologram.

Enkele dagen daarna waren het de Amerikanen Charles Townes en Gordon Gould die tijdens hun verblijf op de Columbia Universiteit een discussie hadden over de mogelijkheden om een laser te ontwikkelen. Gescheiden begonnen zij de race om de eerste werkende laser te presenteren. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-119-31064-8
“Understanding Lasers”, Jeff Hecht, John Wiley & Sons Publishing, 4e druk, 2019, 586 pagina’s.


Gerelateerde artikelen