Jaarboeken Ars et Mathesis brengen wiskunst op maat

26 maart 2022

De wereldwijde pandemie rondom het virus onder de naam covid-19 lijkt minder actief te zijn, maar schijn kan bedriegen. Voor de belangstellenden voor de activiteiten van de stichting Ars et Mathesis is de periode 2020-2021 eveneens een minder actieve periode geworden. Tweemaal is de altijd gezellige Ars et Mathesisdag met lezingen, voordrachten, presentaties en een uitgebreide kunst- en informatiemarkt afgezegd. Digitaal kon men deelnemen aan een zogenoemde Zoommeting.

Jaarboeken Ars et Mathesis brengen wiskunst op maat

Bezoek A&M op de website www.arsetmathesis.nl.

Gelukkig zijn er wel twee Jaarbrochures verschenen onder aansturing en redactie van A&M-bestuurslid Klaas Lakeman. In elke uitgave bespreekt hij het werk van de betreffende kunstenaar en geeft telkens in een compacte biografie aanvullende gegevens over de kunstenaar. Elke brochure is een eldorado voor liefhebbers van kunst met een wiskundige grondslag of een wiskunstige uitstraling.

De lezers krijgen een kunstzinnig beeld van allerlei vormen en uitvoeringen van gerealiseerde werken en maken ook kennis met een schat aan buitenprojecten in veelal openbare ruimten. De brochure 2020 bevat voorbeelden uit het oeuvre van Roland de Jong Orlando en van Ger de Joode. De geometrisch-abstracte sculpturen van Roland zijn opgebouwd uit modules en de reeks van Fibonacci is in meerdere objecten herkenbaar.

Voor Ger zijn wiskunde en wetenschap de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn driedimensionale objecten en bijzondere kleurrijke patronen. De brochure 2021 bevat afbeeldingen van kunstwerken van Herman Coppus en Marco Goldenbeld. Het werk van Herman blinkt uit door het spel met visuele verrassingen in reliëf, als sculptuur of als draadstructuren. Marco is enthousiast kunstenaar met monumentale werken, uitgevoerd in staal. De driehoekvorm is vaak herkenbaar in zijn kunst.

Jaarboeken Ars et Mathesis brengen wiskunst op maat - 2

“Roland de Jong Orlando en Ger de Joode”, Klaas Lakeman, Ars et Mathesis, 2020, 36 pagina’s.

“Herman Coppus en Marco Goldenbeld”, Klaas Lakeman, Ars et Mathesis, 2021, 36 pagina’s.