Job van de Groep toont 3D foto’s en wiskunstige kunst

5 september 2019

In het stadhuis van Vianen, een stad in de gemeente Vijfheerenlanden, is onder de titel “Driedimensionale wiskunst” door de bekende 3D-fotograaf, kunstenaar en wiskundige Job van de Groep uit Vianen een compacte en interessante expositie ingericht met wiskundige kunstwerken en 3D anaglyfenfoto’s. De kleine expositie is tot en met 29 oktober 2019 gedurende de openingstijden van het stadhuis te bezoeken.

Job van de Groep toont 3D foto’s en wiskunstige kunst

Beleef Vianen in 3D

De bebouwing van het stadhuis bestaat uit een historisch en een modern gedeelte, die bouwkundig met elkaar zijn verbonden. Het historische gedeelte van het stadhuis is rond 1425 gebouwd. In de voorgevel van het oude gedeelte geven de ornamenten de bebouwing een aantrekkelijke uitstraling. Naast het nieuwe glazen gedeelte staat eveneens een historische bebouwing. In de etalages van dit gebouw hangen een viertal kunstwerkjes met wiskundige vormgevingen.

Het tweede plaatje geeft een beeld van de wiskunstige installatie “In bekwame handen”, samengesteld uit bestaande cd’s in een wiskundige positie. Door zijn kennis van de wiskunde en zijn ervaring met stereofotografie is er een basis ontstaan voor experimenten met ruimtelijke voorstellingen. In het voor het publiek toegankelijke gedeelte van het stadhuis is een langwerpig lage vitrine geplaatst, waarin 3D-anaglyfenfoto’s op A4-formaat zijn geplaatst.

Job van de Groep toont 3D foto’s en wiskunstige kunst - 2 Job van de Groep toont 3D foto’s en wiskunstige kunst - 3 Job van de Groep toont 3D foto’s en wiskunstige kunst - 4

Op plaatje 3 is een gedeelte van de vitrine voor 20 anaglyfenfoto’s te zien. In de expositie krijgt de bezoeker een uitleg over de gulden snede, de bekende wiskundige reeks van Fibonacci en maken zij ook kennis met dingen in de natuur, voorwerpen uit het dagelijks leven en een reeks wiskundige objecten, die gewoon langs de straat staan. En dat alles te zien door een beschikbare anaglyfenbril.

Aan de hand van Job van de Groep is ook de publicatie “Beleef Vianen in 3D” verschenen. Een leerzaam plaatjesboekje met een schat aan 3D-stereofoto’s.